Afbeelding
Pixabay

Naleving van verbod op schenken alcohol onder achttien jaar: sportkantines scoren het slechtst in Harderwijk

6 februari 2023 om 15:08 Maatschappelijk

HARDERWIJK Het zijn vooral de sportkantines die tekort schieten als het gaat om de naleving dat geen alcohol wordt geschonken aan jongeren onder de achttien jaar. Op dit punt scoort van alle drankverstrekkers de horeca het best en dat is volgens burgemeester Harm-Jan van Schaik van de gemeente Harderwijk best een compliment waard.

Van Schaik maakte zijn opmerking tijdens de behandeling van het preventie en handhavingsplan horeca 2023. Het handhaven op het verbod is volgens hem het sluitstuk jongeren onder de achttien jaar te beschermen door hen geen alcohol te verstrekken. Aanvankelijk was het plan 30.000 euro in te zetten voor het onderdeel dronkenschap en doordrinken. Dat bedrag wordt nu pas bij de behandeling van de kadernota voor 2024 gevraagd. Doel is te bereiken dat iemand die dronken is niet meer wordt toegelaten in de horeca en bij het vermoeden van dronkenschap ook binnen geen nieuwe borrel wordt geschonken aan de betreffende persoon.

VOORLICHTING

Doel is vooral voorlichting te geven over dit onderwerp. Zeker nu horecaexploitanten worden geconfronteerd met een steeds groter verloop van personeel en daardoor vaker nieuw personeel moet worden ingewerkt.

In antwoord op vragen van Thijs Melkert (D66) geeft Van Schaik aan dat de gemeente niet over één nacht ijs gaat bij het handhavend optreden tegen horecabedrijven. In eerste instantie wordt volstaan met een waarschuwing. Hierna volgen nog drie stappen voor eventueel een drankvergunning wordt ingetrokken. Hij ziet geen reden, zoals aangegeven door Bert Holleman (Gemeentebelang) minder streng te zijn omdat de horeca het in deze tijd moeilijk heeft.

NALEVINGSONDERZOEK

Het is de horeca zelf die veel waarde hecht aan de nalevingscontrole van het schenken van alcohol aan jongeren onder de achttien jaar. Bij een eerste onderzoek in 2021 scoorde de horeca 91,2 procent als het gaat om de naleving van deze regel. Waar het gaat om een tweede controle was er volgens Van Schaik even sprake van het iets laten vieren van de teugels en daalde het percentage naar 75 procent. De supermarkten houden hun eigen controles via een mysterie-gast.

De cafetaria’s verbeterden hun score van 69,2 naar 91,7 procent. De supermarkten scoren vrij constant met een score tussen de 75 en 76 procent. Het slechtst worden de regels nageleefd in de sportkantines. Soms wordt aangegeven dat ze het idee hebben toch niet betrapt te worden.

GESPREK

De sportkantines scoren met percentages tussen de vijftig en vijfenvijftig procent slecht. Burgemeester Van Schaik en wethouder gezondheidszorg Maarten Reckman zijn recent nog in gesprek gegaan met een sportvereniging die slecht scoorde om hen op hun verantwoordelijkheid te wijzen.

Naar aanleiding van kritiek van Christel van der Stouw dat in het plan weinig aandacht wordt geschonken aan het voorkomen van alcoholgebruik onder jongeren zegt wethouder Reckman dat dit wel degelijk wordt opgepakt in de gezondheidsnota. 

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie