Afbeelding
Ri Butov via Pixabay

Brede steun voor subsidie plannen voormalige synagoge in Harderwijk

6 juni 2023 om 12:05 Historie

HARDERWIJK De voormalige synagoge krijgt subsidie van de gemeente Harderwijk voor het ontwikkelen van een masterplan. Een motie, ingediend door Gerdien Morren (CDA) kreeg de steun van de gehele raad.

Waar in eerste instantie subsidie tot een bedrag van 18.500 euro in de motie was opgenomen wordt dit op voorstel van burgemeester Harm-Jan van Schaik geschrapt. Het college van burgemeester en wethouders heeft een gesprek met het bestuur van de Stichting Joods Erfgoed waarin het plan en ook nieuwe ontwikkelingen ter sprake zijn gekomen.

Daarop werd gewezen door Matty Moggré, de voorzitter van de stichting. Zij wijst op de komst van een bouwkundig onderzoek waarop in eerdere contacten niet is gewezen. De hoop bestaat dat een mikwe wordt aangetroffen. Het gaat dan om ‘levendig water’ dat wordt gezien als een belangrijke reinigingsritueel binnen de Joodse gemeenschap. Niet vanuit een oogpunt van hygiëne maar om spirituele reinheid. Ook kan het gaan om een speciaal voor dit ritueel gebouwd bad. 

Het plan is tot stand gekomen in samenwerking met onder meer het Stadsmuseum. De provincie Gelderland heeft al een subsidie toegezegd terwijl ook de stichting zelf bijdraagt. In het werkplan Antisemitische Bestrijding wordt gesproken over een toename van geregistreerde incidenten. De voormalige synagoge wordt bij uitstek geschikt gevonden om als achtergrond te dienen voor een belevingsconcept over vrede en vrijheid. 

De Veluwe Remembers ontwikkelen een route waar de voormalige synagoge bij betrokken is en deel van uitmaakt. Naast onder meer het Westerborkpad, Het Verscholen Dorp in Vierhouten en de Sjoel in Elburg. Aan de route wordt extra aandacht besteed bij de 80-jarige herdenking van de bevrijding in 2025. 

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie