Afbeelding
Peter Sitsen
Column

Columnist Peter Sitsen over ijspret op de Markt in Harderwijk en zeurende mensen

Column

Nog even en de opbouw en de opening van de ijsbaan op de markt begint weer. Eindelijk, na 2 jaren waarin er geen ijsbaan was of deze voortijdig afgebroken moest worden, kunnen we nu (ijs en weder dienende) weer de hele decembermaand genieten van de winterse sferen en de ijspret. Ja, uiteraard was er direct weer iets over te zeuren (kan dat wel in tijden van een klimaatcrisis en kost dat niet veel te veel energie) maar deze mensen verwijs ik graag door naar mijn column van vorige week. Past namelijk feilloos in het rijtje ‘want stel je voor dat het gezellig is in december’. Alsof iemand me een knipoog wilde geven is direct de eerste vorst in aantocht: de natuur wil schijnbaar ook wel een handje helpen.

Kans dat wij buiten de ijsbaan op echt ijs kunnen schaatsen wordt elk jaar kleiner

Binden wij Maud de Friese doorlopers onder? Zeer zeker. Dan is ze er klaar voor als we deze winter weer de echte ijsbaan op kunnen of wie weet het randmeer en stel dat er in Friesland een tochtje verreden wordt. Stoeltje mee dus en hup, glijden maar. Daarna klunen naar huis: naar de kachel en de warme chocomelk. Het smoeltje glundert van de voorpret als ik haar deze belofte maak maar eerlijk is eerlijk: de kans dat we buiten de ijsbaan op de markt op echt ijs kunnen schaatsen wordt natuurlijk elk jaar kleiner, zo lijkt het. Des te meer reden te genieten van de rondjes op het kunstijs dus.

Ook wij moeten aan de stroomrekening denken

Ondertussen is het echt donker als ik Maud ophaal van het dagverblijf op donderdag. Onderweg naar huis zoekt ze ijverig naar kerstlichtjes, ook al is het nog vroeg. Voor haar zijn het feestlichtjes, of ze nou bij Kerst horen of bij Sinterklaas: het zijn de vrolijke lichtpuntjes in het donkere autoritje naar huis. De oogst valt nog tegen en dus moest ik haar een belofte maken: we zouden thuis alvast één kerstlichtje ophangen. Het antwoord was even duidelijk als eenvoudig: ,,Nee. Een heleboel”. Het is een kind van haar ouders, zoveel is duidelijk. Nieuw in huize Sitsen dit jaar: alles op een timer. Ook wij moeten aan de stroomrekening denken, maar glunderen zal ze.

Voetbal hoort in een voetballand

Of ik nog naar het WK-voetbal ga kijken? Allicht zet ik het aan. Maar het leeft niet, het doet me nog niks. En dan het hele verhaal erachter en het land waar het plaats vindt… Voetbal hoort in een voetballand. Niet in een land wat mensenrechten met voeten treedt. Maar zoals een zegsman van de KNVB reageerde op het boycot van de ochtendshow op Radio2: door er te zijn kunnen we juist aandacht vragen voor de misstanden. Benieuwd hoe dat uitpakt, maar het is toch anders dan anders en echt warm loop ik er niet voor. Doe mij maar een Elfstedentocht.

petersitsen.nl

advertentie
advertentie
Afbeelding
Aantal bijstandsontvangers daalt ook op Noordwest Veluwe: laagste niveau in negen jaar 2 uur geleden
Afbeelding
Nikki Braafhart neemt deel aan Miss Teen of Gelderland 2023: ‘Volledig uit mijn comfortzone’ 14 uur geleden
Afbeelding
Herdenking van het overleden kind op Begraafplaats Elzenhof in Harderwijk 15 uur geleden
Afbeelding
Wim en Tina Zwaart verkopen restaurant Ratatouille in Harderwijk: ‘Na 40 jaar is het tijd voor andere dingen’ 16 uur geleden
Afbeelding
Bottermuseum Harderwijk krijgt gratis verf van AkzoNobel: verven van een botter kost zo 4.500 euro 19 uur geleden
Afbeelding
Stadsmuseum Harderwijk wordt derde in strijd om VriendenLoterij Museumprijs 2022 20 uur geleden
Afbeelding
Harderwijkse verenigingen halen samen ruim 45.000 euro op voor Grote Clubactie 21 uur geleden
advertentie
advertentie

Regiotreffers

Logo
advertentie