Veerle en meneer Dave samen aan het stoepranden bij de Sportkaravaan.
Veerle en meneer Dave samen aan het stoepranden bij de Sportkaravaan. Foto: Alie van Malestein

Kinderen met en zonder beperking spelen samen bij Sportkaravaan

Activiteiten

HARDERWIJK In de Nationale Sportweek trekt de Sportkaravaan door Harderwijk. Dinsdag 20 september stonden de spelattributen aan het Frankenspad in de wijk Frankrijk. Kinderwethouder Veerle ter Beek (11) was hier ’s ochtends met een deel van groep 8 van de Alfons Ariëns om samen te spelen met ruim 20 kinderen van ZMLK De Lelie.

Kinderen met en zonder beperking samen laten spelen, was wens van Veerle ter Beek toen zij oktober vorig jaar werd benoemd tot kinderwethouder. ,,Mijn ouders werken allebei bij ’s Heeren Loo. Mijn idee was samen sporten, dat vond ik een goed onderwerp. Ik heb een wedstrijd rolstoelbasketbal georganiseerd voor kinderen met en zonder beperking. Nu was ik met een vriendinnetje en klasgenootjes van groep 8 van de Alfons Ariëns naar het Frankenspad gegaan. We hebben samen gespeeld met kinderen met een beperking van De Lelie.”

De kinderwethouder wil graag dat kinderen met en zonder beperking of gedragsmoeilijkheid samen kunnen spelen. Niemand moet aan de zijlijn staan of zich alleen voelen. Elkaar leren kennen is de basis voor een inclusieve samenleving. „Het is leuk omdat je die kinderen ook kunt helpen. Er was een parcours met een springkussen en je kon skateboarden en stoepranden. Ook was er een circus waar je kon jongleren, diabolo en balanceren. Het was super leuk”, zegt Veerle, die nog tot oktober in het kindercollege zit. ,,Het was gezellig en leerzaam.”

Veerle had Dave Ensberg-Kleijkers, directeur-bestuurder Stichting Jantje Beton, uitgenodigd om te komen kijken. ‘Meneer Dave’ kwam uit Culemborg naar Harderwijk. ,,Dit is wat wij als Jantje Beton willen zien: blije en gelukkige kinderen die samen aan het spelen zijn, met en zonder beperking. Dat vinden wij super belangrijk, want dat zien we echt veel te weinig. 85% van kinderen met een beperking groeit op zonder vriendje en dat percentage is veel te hoog. Zij zitten in een isolement omdat ouders het raar vinden als hun kinderen met hen spelen of omdat speelplekken niet toegankelijk zijn. Wij zien leiderschap bij deze kinderwethouder die een brug slaat tussen kinderen met en zonder beperking. Dat hebben we hartstikke hard nodig in deze tijd. Veerle is een lichtend voorbeeld voor de rest van het land.”

Stichting Jantje Beton ondersteunt lokale buitenspeelkansen. Met Stichting Het Gehandicapte Kind is het SamenSpeelFonds opgericht om speelplekken toegankelijk te maken voor kinderen met een beperking. ,,We zamelen geld in om een speeltuin of kinderboerderij inclusief te maken. We kunnen tienduizenden euro’s weggeven om een speeltuin toegankelijk te maken voor kinderen met een rolstoel door het zand te vervangen door kunstgras of een verharde, vlakke ondergrond. Verder kun je denken aan een nestschommel waar kinderen uit een rolstoel in getild kunnen worden of een specifieke draaimolen waar je met je rolstoel in kunt of een skatebaan voor rolstoelgebruikers. Er is van alles denkbaar als je maar wilt.’’ Dave heeft vorig jaar de speeltuin Havenkwartier in de Zeebuurt bezocht. ,,Er zijn mooie speeltuinen in Harderwijk maar vooral die speeltuinvereniging zou ik willen uitdagen om een aanvraag te doen om er een ‘samen speeltuin’ van te maken. Het is een leuke speeltuin maar we kunnen nog een stap zetten door hem inclusief te maken. Dan gaat samen spelen vanzelf.’’ De Sportkaravaan is opgezet door GA! Harderwijk. Monique Mennen is aanspreekpunt voor inclusief sporten. De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen kan sporten: ‘Harderwijk zijn wij samen’.

Marco Jansen

Kinderen helpen elkaar bij het balanceren.
advertentie
advertentie
Afbeelding
Harderwijker 101 jaar oud en nog steeds boodschappen op de fiets doen 2 uur geleden
Afbeelding
Inclusie agenda niet langer onder kopje zorg en welzijn: Kwaliteitsslag door gemeente Harderwijk 4 uur geleden
Afbeelding
Harderwijkse atleten van Athlos sprinten tegen Usain Bolt 5 uur geleden
Afbeelding
Kaarten Pop Meets Classic voor voedselbank in Harderwijk 5 uur geleden
Afbeelding
Uitstel antwoord op vragen exploitatie van sportcafé sportcomplex De Sypel 5 uur geleden
Afbeelding
Energievolle ‘zonnebloem’ aan de Randweg in Harderwijk 6 uur geleden
Afbeelding
Ruimte binnensport is al jaren ‘bevroren’ door krapte 6 uur geleden