Trampolinespringster Yasmin Balallo (links) en karateka Eline Duiker kregen de Sportpenning voor hun eerste plaats op het NK.
Trampolinespringster Yasmin Balallo (links) en karateka Eline Duiker kregen de Sportpenning voor hun eerste plaats op het NK. Foto: Joëlle Jongma - van der Leij

Gemeente Harderwijk is trots op sportkampioenen in 2022: zes individuele sporters en drie teams gehuldigd

4 februari 2023 om 10:15 Sport

HARDERWIJK Na twee jaar zonder Sporthuldiging door corona kon de gemeente Harderwijk de lokale sporters weer in het zonnetje zetten voor hun geleverde prestaties in 2022. In een volle raadzaal van het Stadhuis kregen zij erkenning en waardering. Wethouder sport Marcel Companjen: „We willen een sportstad zijn, sporters onder de aandacht brengen en inspireren.”

Zes individuele sporters voldeden aan de criteria om de Sportpenning te ontvangen. 

Eline Duiker (14) werd op 8 oktober eerste op het Open NK in Almere in de categorie Dames Cadetten 14-15 jaar. „Je doet een kata, een schijngevecht tegen een denkbeeldige tegenstander. In januari had ik voor het eerst een buitenlandse wedstrijd in Luxemburg. Ik hoop ooit geselecteerd te worden voor een jeugd EK.’’

Trampolinespringster Yasmin Balallo (14) had ondanks een blessure succes op het NK in Rotterdam op 24 juni. „Ik kon bij de opmars voor de finale niet al mijn gewicht op mijn enkel zetten, maar ik ben een heel grote doorzetter. Ik dacht eerst dat ik tweede was, maar ik bleek gedeeld eerste te zijn in de derde divisie. Nu spring ik voor het eerst in de tweede divisie.” 

O.a. de prestatie van Carel Doreleijers (62) maakte indruk op de zaal. Hij presteerde het om in 10 uur 24 minuten de lange afstand triatlon te volbrengen, op 7 minuten van de winnaar: 3.800 meter zwemmen, 181,5 kilometer fietsen en 42.195 meter hardlopen. Het leverde hem op 10 september de derde plaats op bij het EK in Almere (categorie 60-64 jaar). Monique Jansen (44) haalde vier keer goud op het Athlos georganiseerde NK Masters Atletiek bij gewichtwerpen, kogelslingeren, kogelstoten en discuswerpen.

Vera Voorbach (45) won twee keer goud en een keer zilver bij parasailing, in de Hansa Liberty open zeilklasse. Ze nam het in Hiroshima in Japan op tegen zeilsters met en zonder beperking.

Lisa Kruger (22) ontbrak vanwege een trainingsstage op Lanzarote, maar ook in 2022 logen haar prestaties er niet om met o.a. drie keer goud op het WK op Madeira, Portugal en zes eerste plekken op het NK korte baan, met vijf Europese records.

De korfballers van Unitas hebben vorig seizoen door een mirakel de Korfbal League bereikt, de Eredivisie van het korfbal. Aanvoerder Mike van Boven kreeg de prijs van kinderburgemeester Sem en voor de hele selectie was er een medaille.

De dansgroepen Puur (11-13 jaar) en Fier (14-16 jaar) van Anouk Dance Experience gaven een demonstratie en werden gehuldigd voor hun bijzondere sportprestatie. Beide teams waren op 12 juni eerste geworden op het NK in Steenwijk en Zwolle in de categorie jazz en modern.

Trainsters Lieke Kniest en Anouk van Nijenhoff zijn trots, ook omdat er waardering is voor hun publieke optredens in de stad. „Harderwijk profileert zich als Stad als Podium en daar kunnen wij een mooie bijdrage aan leveren.”

Companjen ziet dat de Sporthuldiging enthousiast wordt beleefd en een stimulans is. ,,Sport en bewegen zorgt voor gezondheidsbevordering, sociale cohesie en helpt tegen eenzaamheid. Wat mij betreft blijven we dit onder de aandacht brengen.”

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie