!
Aanvoerder Mike van Boven van Unitas duelleert met PKC-aanvoerder Laurens Leeuwenhoek. (foto: WVZ Fotografie) Foto: Winanda van Zwamen

Topkorfbal in Sportcentrum De Sypel: Unitas biedt PKC prima weerstand

20 november 2022 om 22:05 Korfbal

HARDERWIJK Voor het eerst was er in De Sypel een korfbalwedstrijd op het hoogste niveau. Unitas kreeg bij het thuisdebuut in de Korfbal League het gerenommeerde PKC op bezoek. De thuisclub had er met een sponsoravond met Evert ten Napel en feest alles aan gedaan om er een speciale avond van te maken. De 650 fans, met ook het college en kindercollege op de bijna uitverkochte tribune, zagen dat Unitas prima partij bood aan de Papendrechtse sterrenformatie, die pas na rust de hardwerkende Harderwijkers kon afschudden: 18-25.

Wekenlang was uitgekeken naar het affiche tegen topclub PKC, dat met diverse internationals naar Harderwijk kwam. Unitas ging onbevangen de strijd aan en bleef tot 10 minuten na rust in het spoor. Het duurde wel vijf minuten voor Thomas Hoekstra de ban voor de Harderwijkers gebroken had. PKC combineerde geduldig en soepel en liep naar 1-4, maar Unitas had bij 4-5 (Noah Bijsterbosch) het gaatje bijna gedicht. Opnieuw liep PKC uit, naar 5-9, maar Unitas kroop weer dichterbij. Mike van Boven en Sabine Verhoef scoorden vanaf de stip, waarna Lara Kreikamp voor 10-11 zorgde. Richard Kunst schoot PKC net voor het rustsignaal naar 10-12.

Unitas kreeg applaus voor de goede eerste helft en wilde ook na rust van geen wijken weten. Mark Kreikamp en Renee Havenaar, na een mooie combinatie met Mike van Boven, verkleinden het verschil weer naar één: 12-13. Maar waar Unitas voor rust tot goed uitgespeelde kansen kwam, liep de aanvalsopbouw in de tweede helft moeizamer en werden kansen onder druk van PKC vaker geforceerd. Thomas Hoekstra hield de thuisploeg tot 14-17 in de race, maar in het andere vak stokte het. PKC, waar invalster Zita Schröder vier keer scoorde, kon hierdoor weglopen naar 14-21. Mark Kreikamp scoorde in de slotfase nog twee keer (17-23). Unitas verloor met 18-25, maar stapte met opgeheven hoofd van het veld.

,,De eerste helft haalden we een redelijk hoog aanvalsrendement. We haakten aan, maar scoorden toen een fase niet’’, sprak Mark Kreikamp, die een goede wedstrijd speelde tegen Richard Kunst. ,,Je koopt er niks voor, maar wij mogen tevreden zijn over de groei die we doormaken. Dit is ons eerste jaar op dit niveau. We presenteren ons goed onder de druk die gegeven wordt. We konden best lang mee en als we deze werklust als basis houden en elke wedstrijd leren, gaan de punten komen.”

,,We hadden afgesproken dat we er vol voor zouden gaan. We mogen best trots zijn, als team hebben we het hartstikke goed gedaan’’, vond Renee Havenaar, die net als Kreikamp drie keer scoorde. ,,Het was een mooie dag voor de club en de spelers op het hoogste niveau. Het was een leuke pot om naar te kijken. Iedereen stond er achter en toen we al verloren hadden, bleven de supporters zingen.”

Trainer Marc Houtman was trots. ,,De vereniging heeft zich goed gepresenteerd, alles was tot in de puntjes georganiseerd. Er was een enorme ambiance in de hal. Het was aan ons en PKC om de voorstelling te geven. Ik denk dat wij ons deel wel hebben geleverd. Thomas Hoekstra en Mark Kreikamp gaven Richard Kunst en Arjen van Houwelingen goed partij. Het andere vak had meer moeite en daar zat ook de crux. Het lukte daar onvoldoende en dan moet je wisselen. De kans dat PKC zou winnen was vrij groot, ze zijn op dit moment de top van Nederland, maar ik denk dat wij de supporters verrast hebben hoe we de wedstrijd zijn aan gegaan. Wij moeten op het maximale van ons kunnen presteren. Dat moeten we week in, week uit doen en dat doen we tot nu toe goed.”

Korfbal League: Unitas/Perspectief - PKC/Vertom 18-25 (10-12). Scores Unitas: Thomas Hoekstra 4 (1), Renee Havenaar 3, Laura van Winkoop 1, Noah Bijsterbosch 2, Mike van Boen 1 (1), Sabine Verhoef 1 (1), Lara Kreikamp 1, Mark Kreikamp 3, Laura van Winkoop 1, Jules Verweij 1.

Scores PKC: Arjan van Houwelingen 5, Jelmer Jonker 4, Brett Zuidwegt 4 (1), Zita Schröder 4 (1), Richard Kunst 2 (1), Sanne van der Werff 2, Laurens Leeuwenhoek 2, Romy de Rijke 1, Nienke Hintzbergen 1.