!
Afbeelding
Pixabay

Brandweer is vaak op tijd na meldingen uit de wijken

13 september 2021 om 13:25 Politiek

HARDERWIJK De aanrijtijden van de brandweer zijn binnen het grootste deel van Harderwijk op orde. Alleen voor een aantal specifieke locaties is extra aandacht nodig. Dat blijkt uit onderzoek naar de aanrijtijden van de brandweer binnen de gemeente Harderwijk.

Wijnand Kooijmans

In een groot deel van Harderwijk liggen de opkomsttijden rond de tien minuten. Voor de binnenstad ligt deze op 9,5 minuten, in Wittenhagen op 10.40 minuten en in de wijk Stadsweiden tussen de elf en twaalf minuten. In de wijk Drielanden zijn de opkomsttijden hoger. Het gaat hier om gemiddeld twaalf minuten en in de meest verafgelegen gebieden om dertien minuten.

De conclusie in het regionaal dekkingsplan is dat in twee gebieden de eerste tankautospuit niet op tijd aanwezig kan zijn klopt volgens het Harderwijker college van burgemeester en wethouders niet. Alleen in de wijk Drielanden wordt de gestelde aanrijtijd niet gehaald maar dat geldt niet voor de wijk Wittenhagen. Hier zijn alleen de drie aanwezige galerijflats niet binnen de aanrijtijd haalbaar.

Uit onderzoek onder de wijkbewoners blijkt dat deze vaak niet op de hoogte zijn van de aanrijtijden. In de Wittenhagen wordt verwacht dat de brandweer binnen zes minuten ter plaatse is omdat de brandweerkazerne dichtbij is gelegen. Ook in de wijk Drielanden verwachten bewoners een snelle komst van de brandweer die ligt beneden de werkelijke aanrijtijden.

De meerderheid geeft aan zich geen zorgen te maken over de vraag of de brandweer snel aanwezig kan zijn. Men denkt daar niet over na en gaat er vanuit dat de brandweerkazerne redelijk dicht bij is. Ook bestaat onder de inwoners het vertrouwen dat de brandweer zo snel als mogelijk ter plekke is. Wel maken bijvoorbeeld inwoners van de wijk Wittenhagen zich zorgen over de bereikbaarheid van de brandweer als gevolg van geparkeerde auto’s. Ook het moeten wachten voor een gesloten spoorwegovergang wordt als een aandachtspunt genoemd.

In de wijk Drielanden zijn er ook zorgen vanwege geparkeerde auto’s maar hier leeft ook het besef dat de brandweerkazerne op verdere afstand is gelegen.

Conclusie is dat het streven naar kortere aanrijtijden in alle wijken is gewenst. De hogere opkomsttijden kunnen, zo zegt het college, bestuurlijk worden geaccepteerd omdat hier vooral moderne nieuwbouwwoningen zijn gelegen en de woningen voldoen aan de eisen rond brandveiligheid.

Gekeken wordt of door een andere indeling van de twee ploegen de aanrijtijd kan worden verbeterd. Hierbij wordt gekeken naar de woon- en werklocaties van de vrijwilligers. Ook het gaan werken met een dagploeg overdag op werkdagen kan leiden tot kortere aanrijtijden. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van de vrijwilligers die op korte afstand van de kazerne wonen of werken.

Ook wordt gekeken of een elektrische fiets een pluspunt kan opleveren. Hiermee is de kazerne vaak sneller bereikbaar dan per auto. Ook moet de brandweer meer worden betrokken bij het aanpassen van wegen. De aanpassingen aan Stationslaan en Vondellaan waren geen verbetering voor de brandweer.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie