!
Afbeelding
Foto: Pixabay

‘De Veluwe is van ons’

18 maart 2021 om 17:09 Algemeen

Ermelo/Harderwijk - Driekwart van de bezoekers van natuurgebieden op de Veluwe is ook bewoner van dit gebied. Dat blijkt uit de enquête die door het Gelders Statenlid Daisy Vliegenhart (CDA) is gehouden naar aanleiding van de plannen voor de recreatiezonering op de Veluwe.

Wijnand Kooijmans

In totaal werd door meer dan 1.400 mensen aan de enquête deelgenomen. De boodschap welke wordt meegegeven is, volgens Vliegenhart, duidelijk: ‘De Veluwe is van ons.’ Het overgrote deel van de deelnemers is niet enthousiast over het afsluiten van gebieden en paden waar ze regelmatig hun ommetje over lopen, fietsen, paardrijden of een andere activiteiten beoefenen.

De omgeving wordt zeer gewaardeerd. De bewoners voelen zich ook verbonden met de natuur. Aangegeven wordt dat het afgelopen jaar veel is gesproken over de drukte maar dat dat in alle communicatie de oordelen die het heeft om van de natuur te genieten, veelal niet worden benoemd. Het gaat, zo geven de deelnemers aan, om gezondheid en welbevinden. Mensen geven aan goed te beseffen dat de kwetsbare natuur moet worden beschermd maar dat ze graag betrokken worden bij de manier waarop. De Veluwe wordt gezien als van iedereen., Ook mensen die van buiten de Veluwe de natuur hier bezoeken denken er zo over. Er is respect en waardering voor de natuur maar het overgrote deel vindt niet dat zo maar gebieden moeten worden afgesloten.

Mensen geven aan het moeilijk te verteren te vinden dat anderen over hun achtertuin beslissen. Aangegeven wordt dat de Veluwe niet is van overheden, niet van terrein beherende organisaties zoals Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer maar dat de Veluwe van iedereen is.

In de enquête zijn veel ook vragen, opmerkingen en ergernissen gedeeld. Aangegeven wordt dat geen gebieden in de buurt van woonkernen moeten worden afgesloten. En als dit al gebeurd dit in overleg met alle belanghebbenden moet worden gedaan. Bepleit wordt niet alleen paden af te sluiten maar daarin ook te investeren. Waar mogelijk moeten functies worden gescheiden. Mountainbikers worden gezien als storend op wandelpaden. Ook wordt handhavend optreden bepleit tegen mensen die van de paden afgaan.

De vraag wordt gesteld waarop op kwetsbare heidegebieden wel door tanks van defensie kan worden geoefend en waarom laagvliegende helikopters de natuur niet zouden verstoren. Aandacht wordt gevraagd voor overvolle parkeerterrein en vraagt men zich af of er wel voldoende ruimte overblijft voor ruiters en menners.

Het moeten betalen om de natuur in te mogen wordt als elitair gezien maar ook als een beperking van het aantal bezoekers. Ook vraagt men zich af waarom er nog wel bomen worden gekapt voor de houtopbrengst.

Naar aanleiding van de uitkomsten zegt Vliegenhart in Provinciale Staten van Gelderland te bepleiten dat het proces richting bewoners veel beter moet. Nu ontstaat er polarisering tussen natuur en inwoners, recreatie en economie waarbij de gekozen route dit gevoel alleen maar versterkt. Ook gaat ze pleiten voor meer helderde kaders, niet alleen vanuit natuurdoelstellingen maar ook vanuit recreatie en economie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie