!
Afbeelding

Oproer rond fietspad Belcantodreef

19 maart 2021 om 16:49 Algemeen

HARDERWIJK - Door de gemeenteraad van Harderwijk wordt vastgehouden aan een nieuw fietspad aan de achterzijde van de woningen van de Belcantodreef. Een motie van Gemeentebelang en Harderwijk Anders alles bij het oude te laten en daarmee het fietsen door de Belcantodreef werd met 6 stemmen voor en 22 tegen verworpen.

Wijnand Kooijmans

Volgens wethouder Jeroen de Jong blijft de gemeente wel in gesprek met betrokkenen om te zien of en waar eventuele verbeteringen mogelijk zijn. Maar van alle opties is de aanleg van het nieuwe fietspad als verbinding tussen Harderwijk en Ermelo West in zijn ogen de beste optie. De toezegging in gesprek te blijven deed enkele partijen besluiten alsnog tegen de motie te stemmen waar zij aanvankelijk van plan waren hieraan steun te verlenen.

Tijdens de raadsvergadering gaf Andries Posthouwer namens vele bewoners van de Belcantodreef aan grote bezwaren te hebben tegen de nieuwe route. Het liefst ziet men dat de pilot waarin werd gekozen voor een omrij route wordt omgezet in een definitief besluit. Maar anders ziet men nog liever de bestaande route door hun straat intact blijven dan wordt gekozen voor een nieuw fietspad. Hiervoor bestaat, zo zegt hij, bij een groot deel van de bewoners van de Belcantodreef geen draagvlak.

Dat de pilot niet optimaal is verlopen komt, zo vindt hij, onder meer omdat de bewegwijzering niet in orde was en sluiproutes niet waren afgesloten. Omrijden over een afstand van driehonderd meter moet naar zijn mening geen bezwaar zijn. Door het nieuwe fietspad wordt gevreesd voor onder meer geluidsoverlast in de slaapkamers.

Bewoonster Anneke Hendriks van de Ariadreef sluit zich aan bij de bezwaren. Ook zij vreest overlast van de 2.000 fietsers die dagelijks van de fietsroute gebruik maken. Dat aantal zal, na afloop van de corona-maatregelen, alleen maar toenemen. Naast geluidsoverlast vreest zij voor een toename van criminaliteit en overlast van hangjongeren. Ook vindt ze het vreemd dat de bewoners van deze straat niet door de gemeente zijn geïnformeerd. Daardoor is men pas van het plan op de hoogte gekomen bij het uitlaten van honden en de ontmoeting daarbij met een bewoner van de Belcantodreef.

Wethouder Jeroen de Jong zegt dat klachten vanuit de Belcantodreef over de verkeersveiligheid aanleiding zijn geweest over de meest gewenste route te gaan nadenken. Het ging daarbij vooral om de veiligheid van spelende kinderen en schade aan auto’s die bewoners aangaven. Inmiddels zijn de gesprekken al twee jaar gaande. Afsluiting via klaphekjes brengt volgens hem een isolement mee voor de wijk.

Een definitief besluit moet nog worden genomen, onder meer liggen er nog vragen van de PvdA aan het adres van het college van burgemeester en wethouders.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie