!
Arnold Slingerland: ,,Het werken aan een bus is veelzijdig en uitdagend."
Arnold Slingerland: ,,Het werken aan een bus is veelzijdig en uitdagend." Rinus van Denderen

Monteur bij Daimler Buses in Nijkerk: ‘Dit werk is echt 100 procent gevarieerd’

20 december 2022 om 11:55 Zakelijk

NIJKERK Als monteur werken aan stadsbussen, touringcars en speciaal voor klanten op maat gemaakte bussen is een uitdagend beroep. Veel gevarieerder in elk geval dan werken aan personenauto’s of vrachtwagens, vindt Arnold Slingerland (23), werkzaam bij Daimler Buses in Nijkerk.

Toch kiezen weinig monteurs in opleiding of na hun opleiding Bedrijfswagenmonteur er voor om bij dealerbedrijven voor bussen of een importeur van bussen zoals Daimler Buses te gaan werken. Arnold Slingerland deed dat wel. Als 15-jarige ging hij reeds op de fiets vanuit Nijkerkerveen naar het bedrijf dat de merken Mercedes-Benz en Setra in Nederland vertegenwoordigt. ,,Ik kreeg een contract nadat ik al diverse stages had gelopen via mijn opleiding aan het Van Lodenstein College in Hoevelaken. En na mijn BBL opleiding kreeg ik een vast contract aangeboden.”

MOOIER DAN EEN AUTO Wat vindt Arnold zo boeiend aan het werken aan bussen in vergelijking met auto’s of vrachtwagens? ,,Het is uitgebreider”, zegt Arnold gedecideerd. ,,In een touringcar verwerk je bijvoorbeeld ook een interieur met een keuken, toilet, airco en wifi. Dat is vergelijkbaar met een vliegtuiginterieur. En verder zijn elektronica, motoren en onderdelen als versnellingsbakken en remmen anders en vaak groter en zwaarder. En soms ook complexer. Het werken aan een bus is veelzijdiger en uitdagender. Je hebt er meer kennis voor nodig. Zo maken we ook touringcars en vipbussen op maat voor klanten zoals voetbalclubs. Zoiets is toch mooier dan een auto met een viercilinder motortje.”

Voor je ontwikkeling zijn er hier geen drempels

CONTINU LEREN En dat terwijl er geen speciale opleiding voor Busmonteurs is. Een Bedrijfswagenmonteur opleiding komt in de buurt, maar bussen en touringcars hebben zoveel specifieke kenmerken dat Daimler Buses de monteurs interne opleidingen en cursussen aanbiedt om de benodigde extra kennis te vergaren. In Nijkerk, maar soms ook bij het moederbedrijf in Duitsland. Daar is Arnold ook geweest. ,,Maar het meeste van die detailkennis doe ik hier op bij mijn collega’s. Training on the job, zeg maar. Voor je ontwikkeling zijn er hier geen drempels, wel uitdagingen. Je leert continu weer nieuwe dingen.” 

Zo gaat Arnold cursussen over APK-keuringen volgen, omdat de regels daarvoor nog wel eens veranderen, en over nieuwe ontwikkelingen rond de tachograaf, die de rij- en rusttijden van de chauffeurs bijhoudt. Maar ook krijgt hij bijscholing over remsystemen of motortechniek als daar innovaties in plaatsvinden. ,,Voor Mercedes-Benz en Setra ligt de focus bij veel nieuwe ontwikkelingen vooral op comfort en veiligheid en het toewerken naar zero-emissie motoren.” 

AFWISSELING De afwisseling binnen zijn dagelijkse werkzaamheden bevalt Arnold het meest. ,,Soms werk je aan specifieke onderhoudsklussen en soms met meerdere collega’s aan een groot project zoals het levensverlengend onderhoud aan de stadsbussen van het  GVB Amsterdam. Dan worden er ook wel motoren of versnellingsbakken vervangen en deuren gereviseerd. Dit werk is echt 100% gevarieerder dan werken aan auto’s of vrachtwagens. Maar veel monteurs en monteurs in opleiding zien dat grotere plaatje niet. Ze staan daar niet bij stil wanneer ze de keuze voor hun opleiding maken of hun werkgever kiezen. Dat is echt een gemiste kans. En voor ambitieuze, enthousiaste monteurs met doorzettingsvermogen die willen groeien in hun baan is hier in Nijkerk altijd wel plaats.” 

Dit artikel wordt u aangeboden door Daimler Buses.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie