Mauritz van Leeuwen: 'Bussen vormen een geheel eigen segment binnen de automotive branche.'
Mauritz van Leeuwen: 'Bussen vormen een geheel eigen segment binnen de automotive branche.' Rinus van Denderen

‘Bus biedt zoveel meer aan techniek’

Zakelijk

NIJKERK Monteur zijn bij Daimler Buses kent zo zijn verrassingen. Want de in Nijkerk gevestigde Nederlandse importeur van Mercedes-Benz en Setra bussen levert niet alleen aan reisorganisaties en openbaar vervoerbedrijven. Je kunt er ook zomaar werken aan de spelersbus van je favoriete club of te maken krijgen met een volledig elektrische stadsbus. ,,Bussen vormen een geheel eigen segment binnen de automotive branche”, zegt Mauritz van Leeuwen. Hij is Manager Service bij Daimler Buses in Nijkerk, dat een dochteronderneming is van het wereldwijd opererende Duitse concern Daimler Truck AG. Naast de verkoop wordt ook service en onderhoud van de Mercedes-Benz en Setra bussen in Nijkerk uitgevoerd. En dat vergt de nodige specifieke kennis geeft Van Leeuwen aan. ,,Bij een bus kom je een heel breed spectrum aan techniek tegen. De ene keer sleutel je aan de motor om een waterpomp te vervangen en de andere keer leg je in een bus wifi aan of installeer je een VIP keuken met oven en magnetron. En ook iets als het uitlijnen van een bus is een speciale tak van sport.”

NIEUWE KENNIS OPDOEN Van Leeuwen wil er maar mee zeggen dat je als monteur bij een bus met veel meer facetten te maken krijgt dan bij een vrachtwagen of een auto. Daarom wordt bij Daimler Buses ook veel aandacht besteedt aan extra opleidingen. ,,Wij bieden onze monteurs de kans om zich zo breed mogelijk te ontwikkelen. Dat geeft ons ook flexibiliteit bij uiteenlopende opdrachten.”  De werkplaats in Nijkerk heeft 25 medewerkers. Veel van de monteurs zijn via een werk/leeropleiding bij het bedrijf in dienst getreden. ,,Zij zijn deels bij het mbo en deels hier intern opgeleid”, benadrukt Van Leeuwen. ,,Wij zijn een erkend leerbedrijf, maar er stromen ook ervaren monteurs uit de vrachtwagenbranche in. Die hebben natuurlijk al veel kennis in huis en hoef je minder bij te brengen.”

In de wereld van bussen en touringcars volgen de ontwikkelingen elkaar in hoog tempo op, vooral op het gebied van motoren. Om die nieuwe technieken te beheersen geeft Daimler Buses trainingen en als het nodig is gaan monteurs naar de fabriek in Duitsland om daar nieuwe kennis op te doen, zegt Van Leeuwen. ,,Dan gaat het bijvoorbeeld om de meest recente state of the art technologie of als er een zeer geavanceerd busmodel aan zit te komen. Het werken met de nieuwste technieken en de korte lijntjes met de fabriek maakt het werk voor veel collega’s zo interessant.” 

De klanten van Daimler Buses komen vooral uit de reisbranche en het openbaar vervoer, maar ook voetbalclubs, wielerploegen, basketbalteams en orkesten bestellen speciaal voor hen aangepaste bussen. Daar zitten nog wel eens heel specifieke wensen bij, zegt Van Leeuwen. ,,Soms zit dat in heel onverwachte details. Zo vond een klant de kleur van de verlichting in de bus niet mooi en hebben we de tint naar zijn wens aangepast. Er zijn ook klanten die vragen om een geluidsinstallatie met bijpassende lasershoweffecten in hun spelersbus aan te brengen. Of men wil luxe gestoffeerde lounge chairs compleet met voetenbankjes, zodat men geheel ontspannen op de plek van bestemming aankomt. Al dat soort verzoeken verwerken we, zolang het natuurlijk maar voldoet aan alle veiligheidseisen.”

AMBITIE STIMULEREN Veel monteurs vinden het leuk om over dit soort upgrades mee te denken en zich daar verder in te specialiseren, een ander graaft zich diep in de werking van nieuwe technologie. Die ambities worden ook gestimuleerd, weet Van Leeuwen. ,,Het is natuurlijk geen must. Ben je gelukkig en tevreden met je dagelijkse werkzaamheden dan vinden wij dat uiteraard ook prima. Maar er zijn binnen ons bedrijf genoeg mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen of door te groeien. Tot aan trainer worden bij Daimler Duitsland aan toe zelfs. Dat zit echt in onze bedrijfscultuur verweven.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Daimler Buses

advertentie
advertentie
Afbeelding
Harderwijker 101 jaar oud en nog steeds boodschappen op de fiets doen 2 uur geleden
Afbeelding
Inclusie agenda niet langer onder kopje zorg en welzijn: Kwaliteitsslag door gemeente Harderwijk 4 uur geleden
Afbeelding
Harderwijkse atleten van Athlos sprinten tegen Usain Bolt 5 uur geleden
Afbeelding
Kaarten Pop Meets Classic voor voedselbank in Harderwijk 5 uur geleden
Afbeelding
Uitstel antwoord op vragen exploitatie van sportcafé sportcomplex De Sypel 5 uur geleden
Afbeelding
Energievolle ‘zonnebloem’ aan de Randweg in Harderwijk 5 uur geleden
Afbeelding
Ruimte binnensport is al jaren ‘bevroren’ door krapte 6 uur geleden