Horecaondernemer Arnoud te Pas moet tot zijn eigen verbazing vertrekken uit Sportcafé De Sypel. (foto: Marco Jansen)
Horecaondernemer Arnoud te Pas moet tot zijn eigen verbazing vertrekken uit Sportcafé De Sypel. (foto: Marco Jansen) Foto: Marco Jansen

Uitbater moet sportcafé verlaten: Gemeente zegt huurcontract op

Zakelijk

HARDERWIJK Horecaondernemer Arnoud te Pas (60) is ruim negen jaar exploitant van sportcafé De Sypel en de kiosk van het zwembad. Te Pas zou graag de bestaande huurovereenkomst willen voortzetten, maar de gemeente denkt daar anders over en heeft het contract op 14 juni 2022 formeel opgezegd. Dit zou betekenen dat hij op 15 juni 2023 niet meer in het sportcentrum mag ondernemen.

Te Pas en zijn adviseur hadden op 20 april 2022 een gesprek met een juridisch adviseur en een beëdigd rentmeester van de gemeente Harderwijk. ,,De gemeente wilde met mij praten over een nieuwe huurovereenkomst, die zij mij wilden aanbieden. Er komt een nieuw binnenbad met allerlei verbouwingen en daardoor zou er voor mij wat wijzigen. De juridisch medewerker wilde weten wat ik aan omzet genereer zodat zij een huurovereenkomst op basis van omzet neer kan leggen. Ik betaal nu een vaste huur per jaar. Wij hebben het standpunt ingenomen dat we het bestaande huurcontract willen respecteren en de eventuele wijzigingen vast willen leggen in een addendum. Toen namen we afscheid van elkaar. Wij vroegen hen na te denken welke punten in een addendum vastgelegd moeten worden en de gemeente zou met data komen voor een vervolggesprek. In plaats daarvan kreeg ik tot mijn grote verbazing op 14 juni 222 een brief waarin staat dat de gemeente per 14 juni 2023 de huurovereenkomst opzegt.”

De gemeente is van oordeel dat de bedrijfsvoering tekort schiet en wijst op ‘meerdere incidenten en onregelmatig gebruik’ en dat Te Pas niet heeft ingestemd met een redelijk aanbod voor een nieuwe huurovereenkomst. „Ik herken mijzelf niet in incidenten. In de post-coronaperiode is het weleens voorgekomen dat ik genoodzaakt was op bepaalde avonden dicht te blijven omdat ik geen personeel had. De bestaande huurovereenkomst voorziet overigens in sluiting van het sportcafé op onrendabele uren. Dat was op avonden dat er weinig populatie was en dat heb ik altijd doorgegeven. Ik werk 80 uur per week. Als ik ‘s avonds van 18.00-18.45 uur even weg ga om wat te eten, hang ik een papier voor de ramen. De hoofdgebruikers Unitas, VVH, HZVV, de zwemverenigingen en ook Landstede hebben het liefst dat ik de exploitatie blijf voortzetten. Ik heb een goede band met alle gebruikers.”

De horecaondernemer heeft recent het voorstel gekregen om nog eerder te vertrekken, namelijk al op 1 januari 2023. „Ik krijg dan als ‘compensatie’ dat ik de laatste zes maanden huur niet meer hoef te betalen. Maar dat is natuurlijk geen compensatie voor het wegvallen van mijn inkomsten. De coronajaren hebben mij enorm veel geld gekost. En ik wil er zeker niet halverwege het sportseizoen uitstappen. Wij zouden 6 september 2022 weer in gesprek gaan, maar zolang zij niet vooraf de precieze invulling en uitgangspunten met ons willen delen, is een gesprek voor ons niet zinvol. Ik wil de gesprekken over het voortzetten van het bestaande huurcontract weer hervatten en over de gewijzigde zwembad situatie nadere afspraken maken.”

Marco Jansen

advertentie
advertentie
Afbeelding
Ermelose Laura staat op straat, zieke dochter dreigt cruciale zorg te verliezen 2 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Christelijke Daltonschool Willem Alexander rennen voor Stichting Mensen in Nood 0341 3 uur geleden
Afbeelding
Heb jij moed? Column 3 uur geleden
Afbeelding
Entree opleiding opstap richting Startkwalificatie: ‘Maatwerk voor elke student’ 3 uur geleden
Afbeelding
Dj-talenten gaan de strijd aan in Poppodium Estrado in Harderwijk 4 uur geleden
Afbeelding
Audities voor Theaterleergang 22/23 door Theater Harderwijk zijn geopend 5 uur geleden
Afbeelding
Professioneel basketbalveld aan Drielandendreef: ‘Strak geverfd, goede grip en mooie baskets’ 18 uur geleden