!
Afbeelding
www.pixabay.com

Tarief havengelden wordt aangepast in Harderwijk

28 juni 2022 om 13:20 Politiek

HARDERWIJK Voor meerdere doelgroepen met boten gaat de gemeente Harderwijk dit jaar de tarieven toepassen zoals deze voor 2021 waren vastgesteld. Het gaat om de bezitters van boten die in het Waterfront wonen, woonschepen historische schepen die meedoen aan evenementen. De tarieven worden wel verhoogd met het inflatiecijfer. Dit besluit geldt ook voor 2023.

Door het college van burgemeester en wethouders wordt hiermee invulling gegeven aan een motie die in april van dit jaar unaniem door de raad is aangenomen. Aanleiding was dat de raad van mening is dat de betreffende bezitters van boten fors meer zouden moeten geen betalen door de bijstelling van de haventarieven.

Doel daarvan was dat de inkomsten meer de kosten moeten dekken. In het oorspronkelijke voorstel werd er vanuit gegaan dat de kosten in 2025 volledig worden gedekt door de inkomsten uit havengelden. Voor dit jaar gaat het nog om een percentage van zestig procent.

Het besluit van het college heeft tot gevolg dat de gemeente minder inkomsten binnen krijgt. Voor dit jaar gaat het om een bedrag van negentienduizend euro. Tot 2025 komt er in totaliteit naar verwachting 121.125 minder binnen aan havengelden. Met het voorstel wil het college het belang aangeven dat wordt gehecht aan het bewaren van het varend erfgoed. 

Door het college wordt gewerkt aan een algehele actualisatie van de verordening havengelden. Daarin moeten alle kosten worden meegenomen en verwerkt in de tarieven. De overheid mag niet concurrerend zijn ten opzichte van commerciële bedrijven. Onderzocht wordt of het mogelijk is de tarieven te baseren op het gebruik van een haven. Dit leidt tot een zonering van de havens. Aan de hand hiervan kan worden berekend welke kosten voor een bepaalde zone worden gemaakt. Het tarief voor de betreffende zone is dan gelijk voor elk type vaartuig. Vooruitlopend op dit onderzoek wordt geen reden gezien de huidige verordening te evalueren.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie