!
Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. Hans via Pixabay

Unanieme keuze voor nieuwe inzamelaar afval in Harderwijk, huidige aanbieder wijst op risico’s

16 februari 2024 om 10:00 Politiek

HARDERWIJK Door de raad van Harderwijk is unaniem besloten de inzameling van afval vanaf 1 januari 2026 onder te brengen bij Fryslân Milieu. Hiertoe wordt de Veluwe B.V. opgericht die gaat zorg dragen voor zowel de inzameling in Harderwijk als in de gemeenten Ermelo, Nunspeet en Elburg.

De gemeente Oldebroek neemt in een later stadium nog een besluit. Mocht deze gemeente afhaken dan is dat geen beletsel voor het opzetten van de nieuwe organisatie Veluwe B.V.. Harderwijk koopt voor 236.564 euro aandelen in de nieuwe organisatie. De samenwerking betreft de inzameling van huishoudelijk restafval, groente-, fruit- en tuinafval. Maar ook oud papier en karton.

ACONOV

Met enige schroom werd tijdens het inspreekrecht door Eelco Starreveld als inwoner van Harderwijk tevergeefs een beroep gedaan op de raad de besluitvorming uit te stellen. De terughoudendheid heeft alles te maken met zijn werk als leidinggevende bij Aconov, de huidige inzamelaar van het afval in Harderwijk die dat naar zijn mening goed doet met weinig klachten en een goede service en weinig risico voor de gemeente.

RISICO

Hij is echter van mening dat de gemeente met de aansluiting bij een door de overheid gedomineerde organisatie veel risico’s neemt. Waar aansluiting makkelijk is, verwacht Starreveld grote problemen indien Harderwijk uit de nieuwe organisatie wil stappen. Ook denkt hij dat Harderwijk veel minder een eigen beleid kan voeren dan nu het geval is. 

Naar zijn mening moeten alle voor- en nadelen beter worden onderzocht en is daarvoor volgens hem ook genoeg tijd. 

De gemeenteraad vindt tijd ook een belangrijk gegeven. De nieuwe inzamelaar krijgt de ruimte om alles goed te regelen en gaat daarom pas in 2026 aan de slag.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie