Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. Pixabay

Plannen voor 3 windmolens op bedrijventerrein Lorentz in Harderwijk even in koelkast

9 februari 2024 om 16:53 Duurzaamheid

HARDERWIJK De plannen voor de bouw van drie windmolens op het terrein van de zuiveringsinstallatie voor rioolwater in Harderwijk worden even in de koelkast gezet, maar verdwijnen niet in de vriezer, aldus wethouder Martijn Pijnenburg. Werkzaamheden worden slechts gepauzeerd. 

Reden is dat de windmolens niet kunnen worden aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. ,,We gaan nu onderzoeken of er alternatieven mogelijk zijn om de opgewekte stroom niet terug te leveren aan het net maar lokaal weg te kunnen zetten.” Dat zou kunnen door bijvoorbeeld de ondersteuning van een energiehub of het lokaal opslaan van stroom.

De verwachting is dat het onderzoek leidt tot een jaar vertraging van het project. Wethouder Pijnenburg legt de verantwoordelijkheid voor het uitstel enigszins neer bij de Raad van State. Hier liggen al 3,5 jaar bezwaarschriften van een ondernemer en de Vogelbeschermingswacht Noord Veluwe te wachten op behandeling. 

Wanneer eerder een besluit was genomen door het hoogste rechtsorgaan had de problematiek van netcongestie nog niet gespeeld. De behandeling van de bezwaren vindt pas halverwege maart plaats en dan moet er vervolgens nog worden gewacht op een uitspraak.

Endura kan wel een zonnepark aansluiten, omdat zij nauwkeurig hun plan konden aangeven, zo zegt Pijnenburg. Aansluiting van de drie windmolens is nog niet mogelijk, onder meer omdat er geen goedgekeurd bestemmingsplan ligt. 

LEUVENUMSWEG Volgens Pijnenburg speelt de lopende uitbreiding van het transformatorstation aan de Leuvenumseweg geen rol als het gaat om de windmolens. Het is voor de gemeente belangrijk om te voorkomen dat de woningbouw gaat stagneren.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie