!
Afbeelding
Foto door form PxHere

Huizenmarkt: prijzen in Harderwijk, Putten en Ermelo blijven stijgen

15 november 2021 om 15:57 Partnercontent

Het is allang geen Randstedelijke aangelegenheid meer, de door het plafond schietende huizenprijzen. Ziet de één dit als een teken dat het prima gaat met de economie, anderen wijzen erop dat deze ontwikkeling de doorstroming van met name jongeren in de weg staat. Waar het eindigt en hoe, weet niemand. Ook in Harderwijk en omgeving blijven de prijzen stijgen.

WOZ-waarde en taxatiewaarde

Per gemeente wordt jaarlijks bepaald wat de waarde is van huizen, bedrijfspanden en de grond waar deze op gebouwd zijn. Aan de hand van deze cijfers wordt het belastingtarief over de woning berekend, de zogenaamde wet waardering onroerende zaken. Deze WOZ-waarde is tevens leidend als het gaat om de verkoopprijs, maar moet niet verward worden met de prijs die makelaars aan huizen koppelen, de taxatiewaarde. Deze hangt af van meer zaken zoals de staat van het huis, de locatie en bereikbaarheid, het energiegebruik, de manier waarop die energie verkregen wordt en andere mogelijkheden en details. De WOZ-waarde is gebaseerd op het jaar ervoor, maar wordt doorgaans als leidraad gebruikt in de berichtgeving omdat de marktprijzen er wel degelijk in mee worden genomen.

Stijging van dik 6 procent

De markt kan instorten door andere factoren, zoals tijdens de kredietcrisis aan het einde van de jaren ‘00. En de markt kan omhoogschieten, zoals nu het geval is. Was dit zo’n vijf jaar geleden vooral zichtbaar op dichtbevolkte en populaire plekken (denk aan de Randstad), inmiddels heeft de rollende sneeuwbal vrijwel de complete Nederlandse huizenmarkt aangetikt. Ook in Harderwijk, Putten en Ermelo, waar de WOZ-waarde met gemiddeld dik 6 procent is gestegen. De gemiddelde waarde van een huis in deze omgeving ligt rond de 291.000 euro, een verschil met 18.000 euro ten opzichte van vorig jaar.

Spontaan aanbellen

Veel huizen worden boven de vraagprijs verkocht. Soms levert de overspannen markt vreemde taferelen op, zoals mensen die spontaan bij anderen aanbellen omdat ze een huis willen kopen, het overkwam Betty de Wit vorig jaar. Ook zijn verhalen bekend van briefjes in de bus, met een bod erop, en een telefoonnummer.

Dakloosheid

Starters, jongeren die de overstap vanuit het ouderlijk huis of de studentenwoning naar een ‘echt’ huis willen maken, zijn het kind van de rekening omdat ze er vaker dan ooit naast grijpen. De doorstroming stagneert als gevolg van de vrije marktwerking. Hoe, en vooral óf de curve weer gaat stoppen, is moeilijk te zeggen. Mensen met een prima inkomen zijn gedwongen antikraak te wonen, zich te laten uitknijpen door een huurbaas of bij de ouders in te trekken. In sommige gevallen is dakloosheid zelfs het gevolg. Vandaar dat de overheid uit verschillende hoeken opgeroepen wordt tot ingrijpen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie