Huisarts Annelies van der Hulst (midden) met welzijnswerkers Coby Kock (links) en Jet Schaftenaar.
Huisarts Annelies van der Hulst (midden) met welzijnswerkers Coby Kock (links) en Jet Schaftenaar. Rinus van Denderen

Huisarts verwijst soms door naar welzijnscoach: ‘Een patiënt is meer dan een ziekte’

1 augustus 2023 om 16:35 Overig

HARDERWIJK Vanuit MFC De Roef in Harderwijk helpt huisarts Annelies van der Hulst (47) haar cliënten om een betekenisvol leven te leiden en hun welzijn te vergroten. Dit doet ze door met een brede blik naar gezondheid te kijken. ,,Ik ben betrokken geweest bij de ontwikkeling van het concept Positieve Gezondheid in ons centrum, omdat ik het belangrijk vind dat zorg, welzijn en ontmoeten hand in hand gaan. Met Positieve Gezondheid kijk ik met een andere bril naar de hulpvraag van een cliënt, om te zien wat er écht nodig is.” 

Volgens huisarts Annelies van der Hulst hebben lang niet alle klachten een medische oorzaak. ,,Bij veel onbegrepen klachten – bijvoorbeeld vermoeidheid, stress, somberheid en chronische pijn – spelen onderliggende problemen een rol. Ik vind het belangrijk om naar de mens als geheel te kijken: iemand is meer dan alleen zijn klacht of ziekte. Als iemand bij mij op spreekuur komt kijk ik dan ook heel breed naar iemands welzijn en welbevinden. Ik kijk bijvoorbeeld naar leefstijl, werk, familie en woonomgeving. Het zijn allemaal aspecten die van invloed kunnen zijn op iemands gezondheid. Door je ook hier op te richten, krijg je een heel ander gesprek dan als je alleen maar over iemands klacht praat.”

WELZIJN OP RECEPT

,,‘Ik kan niks voor je doen’ is denk ik het ergste wat je kunt horen”, vervolgt Annelies haar verhaal. ,,Er zijn meerdere manieren om iemand te behandelen en het één sluit het ander niet uit, maar ik kies bij voorkeur voor een integrale behandeling. Soms is iemand gewoon niet geholpen met een medicijn of verwijzing naar het ziekenhuis.”

In zo’n geval schrijft Annelies Welzijn op Recept voor. ,,Daarmee verwijs ik iemand door naar de Welzijnscoaches van Zorgdat. Zij denken kosteloos mee in mogelijkheden om het welzijn van mensen te verbeteren, waardoor klachten kunnen verminderen. Samen kijken we wat er voor nodig is om je (weer) gezond en energiek te voelen op een manier die bij jou past. Dát is positieve gezondheid!” 

OVER HET TREFPUNT

In het Trefpunt in MFC De Roef zitten de Welzijnscoaches van Zorgdat iedere maandag, woensdag en donderdag van 9.00 tot 12.00 uur klaar voor alle vragen op het gebied van positieve gezondheid. Iedereen is welkom, ook zonder verwijzing van een hulpverlener. Zelf eerst een gezondheidstest invullen? Dat kan op mijnpositievegezondheid.nl.

Zorgverleners die willen aansluiten bij Welzijn op Recept en cliënten willen doorverwijzen naar de Welzijnscoaches, kunnen voor meer informatie contact opnemen via 0341 434656 of info@zorgdat.nl. 

Dit artikel wordt u aangeboden door Zorgdat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie