De Indische avondmarkt Pasar Malam zorgde voor veel sfeer in sporthal De Sypel.
De Indische avondmarkt Pasar Malam zorgde voor veel sfeer in sporthal De Sypel. Foto: Pasar Malam Harderwijk

Zaal Sypel in de winter te koud en in zomer te warm

17 april 2024 om 11:36 Overig

Onderhoud nodig aan gebouwen

HARDERWIJK De luchtbehandelingsinstallatie in sportzaal 1 van sportcomplex De Sypel moet worden vervangen. De raad wordt gevraagd hiervoor een krediet van zevenhonderdduizend euro beschikbaar te stellen.

Wijnand Kooijmans

Het is één van de zaken die voortvloeit uit het werkplan voor groot bouwkundig onderhoud dat dit jaar moet worden uitgevoerd aan gemeentelijke gebouwen. Bij de vaststelling is kritisch gekeken naar welke werkzaamheden op welk moment moeten worden uitgevoerd. Dit naast het dagelijks onderhoud dat in een ander plan is vastgelegd. De totale kosten voor onderhoud worden dit jaar geraamd op 1,7 miljoen euro.

INSTANDHOUDING Voor een aantal panden worden alleen de werkzaamheden uitgevoerd die strikt noodzakelijk zijn voor de veilige instandhouding in afwachting van de sloop, mogelijke verkoop of koppeling met het integraal huisvestingsplan.

Eén van de gebouwen waaraan groot onderhoud moet worden gepleegd is de brandweerkazerne. De kosten hiervan worden geraamd op 251.000 euro. De brandweerkazerne is in 2023 door de gemeente overgenomen van de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland. Hierbij is geld gestort voor onderhoud door de VNOG naar de gemeente waaruit de nu te maken kosten kunnen worden gedekt.

De sportzaal 1 in sportcomplex De Sypel 1 dateert uit 1972. Ondanks de ‘leeftijd’ van de zaal is dit, zo geeft het college van burgemeester en wethouders aan, de enige sportzaal binnen de gemeente Harderwijk die geschikt is als wedstrijdruimte en voldoet aan de normen die daarvoor zijn gesteld door NOC-NSF. Het maakt dat hier de nationale wedstrijden worden gespeeld.

TRIBUNE De zaal beschikt als enige ook over een tribune met ruim zevenhonderd zitplaatsen. De zaal is naar de mening van het college verouderd en kent mankementen op het gebied van vooral ventilatie, comfort en akoestiek. Door de jaren heen zijn er diverse klachten gemeld als het gaat om temperatuur, muffigheid en vocht. In de winter is de zaal te koud, in de zomer te warm.

Het volstaat volgens het college niet om alleen te werken met vervangingsonderhoud, wetende dat het systeem is achterhaald. Dat zou een niet te verantwoorden investering zijn. Het huidige ventilatiesysteem moet worden uitgebreid omdat het middendeel van de sportzaal niet voorzien is van een ventilatiesysteem maar wel in gebruik is.

VERDUURZAMING Dat maakt dat de raad wordt voorgesteld te kiezen voor een compleet, geoptimaliseerd en economisch verantwoord systeem te komen dat dat ook bijdraagt aan de verduurzaming van het gebouw. Als bijkomend voordeel wordt gezien dat de renovatie van de douche- en kleedruimte ook dit jaar staat gepland.

Hiernaast dient dit jaar groot onderhoud te worden uitgevoerd aan het pand van Estrado aan de Parkweg. Hiervoor is een bedrag van 375.000 euro benodigd. De raad wordt gevraagd de benodigde kredieten beschikbaar te stellen. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie