De Zomerschool werd afgesloten met een workshop percussie bij Cultuurkust.
De Zomerschool werd afgesloten met een workshop percussie bij Cultuurkust. Foto: Marco Jansen

Zomerschool leuk en leerzaam: ‘waar kinderen tegenaan lopen, spelen wij op in’

19 augustus 2022 om 15:08 Onderwijs

HARDERWIJK Zo’n 35 kinderen uit Harderwijk en Ermelo namen deel aan de Zomerschool van Stichting Leergeld Randmeren. Zij kwamen vanaf dinsdag 19 juli vijf weken een dagdeel naar de locatie van JAM.

Op dinsdag kwamen gemiddeld 18 kinderen van reguliere basisscholen, op donderdag vooral leerlingen van azc-school De Vlieger. Peter Voost was namens JAM coördinator voor de praktische uitvoering. ,,Op het rooster van 9.00-12.00 uur stonden schoolvakken spelling, rekenen, schrijven, vergroten woordenschat, maar ook sociaal emotionele ontwikkeling en klokkijken.”

Vanaf 19 juli, begon de bijscholing. ,,Groepjes bestonden uit maximaal vier kinderen; groep 3-6 van de basisschoolklassen en groep 7-8 zijn samengevoegd. Enkele leerlingen kregen individueel les. Een groepje Oekraïners van verschillende leeftijden had een Oekraïense begeleider. De azc-groep op donderdag was ingedeeld op taalbeheersing en verblijf in Nederland.”

ACHTERSTAND VERKLEINEN Getallen en rekenen kunnen de meeste kinderen wel; de Zomerschool zette vooral in op taal. Nederlands blijven praten in je vakantie is belangrijk om de achterstand te verkleinen. ,,We leren typische Nederlandse klanken aan. Waar kinderen tegenaan lopen, spelen wij op in. Wie moeite heeft met sommen maken, gaat rekenen met een rekje of we maken een getallenlijn met stoepkrijt op het plein. Het was eenvoudig beeldend werken in rustig tempo. In elk lesje van 15-20 minuten bereik je wel wat. Ze snappen sommetjes of nemen nieuwe woorden mee naar huis.”

Ook waren er twee culturele activiteiten: een bibliotheekbezoek en een workshop percussie. In de bibliotheek konden kinderen rondkijken, een speurtocht doen en werd voorgelezen uit een prentenboek. ,,Er is verteld waar ze welke boeken kunnen vinden en ze kregen een gratis abonnement. Voor basisschoolkinderen is de bibliotheek gratis, dat weten veel mensen niet.”

Ter afsluiting was er een workshop percussie bij Cultuurkust. Docent Meiko Meisner ging een uur met de kinderen trommelen. Wibrand van Norel (Cultuurkust): ,,Percussie is heel toegankelijk voor kinderen, dat instrument wordt in de hele wereld gebruikt en je hoort gelijk resultaat en enthousiasme.” Van Norel wil samen met Leergeld Randmeren en Zorgdat kinderen bereiken om de culturele kant van het kind zijn te belichten. ,,Er zijn gelden beschikbaar, de uitdaging is wie het nodig heeft op de juiste plek krijgen.”

ZICHTBAAR EN BEREIKBAAR Laurens de Kleine, sinds april voorzitter van Leergeld Randmeren, erkent de problematiek. ,,De voorzieningen in Harderwijk zijn er, maar kinderen en hun ouders kennen de weg niet. De Zomerschool is een middel voor positieverbetering van deze kinderen. Zichtbaar en bereikbaar worden is onze opdracht.”

De Zomerschool is vooral succesvol door inzet van scholen en vrijwilligers. Sponsoring van derden, gemeente Harderwijk (kinderen De Vlieger) en aanvullende gelden van Rabobank en De Wering maken het financieel mogelijk. ,,Leergeld gaat op zoek naar sponsors om de financiering voor de Zomerschool ook de komende jaren rond te krijgen.’’

Marco Jansen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie