Na 33 jaar is Annemieke Bais gestopt met haar dans- en theaterstudio.
Na 33 jaar is Annemieke Bais gestopt met haar dans- en theaterstudio. Wonderwood fotografie

‘Afscheidsdans’ voor Annemieke Bais: stokje dans- en theaterstudio in Ermelo definitief overgedragen

19 september 2023 om 14:00 Mensen

ERMELO Na 33 jaar fulltime lesgeven is Annemieke Bais gestopt met haar dans- en theaterstudio in Ermelo. Met een hart vol vertrouwen heeft de 50-jarige danseres het stokje overgedragen aan Lucienne Verdoorn, die afgelopen jaar al gezamenlijk mede eigenaar was. 

Eigenlijk was Annemieke al een poosje op zoek naar een opvolger. Ze realiseerde zich maar al te goed dat ze dit werk niet tot aan haar pensioengerechtigde leeftijd zou kunnen blijven doen. ,,Ik wilde het er dus niet op laten aankomen. Helaas moet ik dealen met een auto-immuunziekte. Bovendien had ik een flinke tik opgelopen van het coronavirus, dat mij chronische hoofdpijn bezorgde. Na een aantal opgelopen blessures die zijn tol eisten – ik liep continu van fysio naar masseur en sportarts – kwam het keuzemoment om te stoppen”, klinken de verklarende woorden van Annemieke. 

ROLLEN OMDRAAIEN

De 28 jarige Lucienne Verdoorn groeide praktisch op in de dansschool bij Bais. De twee kennen elkaar dus al heel lang. Verdoorn kwam bij Bais lesgeven nadat ze de dansacademie succesvol had afgerond. ,,Dat was echt een cadeautje voor me”, vervolgt Annemieke haar verhaal. 

Lucienne was er klaar voor, alleen ik nog niet helemaal

,,Toen ik Lucienne vroeg of ze ambities had, is ze heel goed over dingen gaan nadenken. We zouden de boel een paar jaar samen gaan draaien. Afgelopen jaar was een topjaar en besloten we de rollen om te draaien. Lucienne was er klaar voor het over te nemen; alleen ik emotioneel nog niet helemaal. Maar verder wel hoor!”, lacht Annemieke. 

(Tekst gaat verder onder de foto)


Annemieke Bais (links) en Luciënne Kraan (rechts) samen op het podium. - Foto: Ronald van Dam Fotografie

GOUDEN BEKERS OP NK’S

Als we samen de afgelopen 33 jaar eens doornemen en terugblikken op de hoogtepunten, zijn dat er velen geweest. De shows en voorstellingen waaraan iedereen mee kon doen, jong of oud, klein of groot, dun of dik, recreatief of op top niveau, daar genoot Annemieke zelf nog het meest van. ,,En ja, wat zijn we succesvol geweest. Er zijn ongelooflijk veel gouden bekers behaald op de NK’s. We hebben aan schitterende EK- WK- en Worldcup-reizen mee mogen doen voor Nederland, met veel succes.”

BEYOND WORDS PRODUCTIONS

Ook het opzetten van ‘Beyond Words Productions’ bleek een waar hoogtepunt. ,,Daar komen podiumkunst en mijn therapiewerk bij elkaar. Waar diverse maatschappelijke en psychosociale vraagstukken zoals burn out, laag zelfbeeld, schaamte, isolatie en eenzaamheid tot uiting komen in de choreografie die ik voor dansstukken maak. Voor mensen in het publiek zo herkenbaar en soms ook met een helende uitwerking”, aldus Bais.

WARM EN SOCIAAL BAD

Annemieke blikt dus vooral met enorm veel dankbaarheid terug op de afgelopen 33 jaar. 

De dansschool moest vooral een warm en sociaal bad zijn

,,Als enige dieptepunt kan ik de coronatijd benoemen, met name de lockdown was pittig. Online lesgeven zonder daadwerkelijk interactie, dat hakte er wel in. Verder is de dansschool altijd heel stabiel gebleven. Inspiratie ontving ik uit een schilderij, muziek, de natuur, een bepaald gevoel of een goed gesprek. Maar bovenal was en is dat God. De dansschool moest vooral een warm en sociaal bad zijn, die ik gerund heb vanuit mijn christelijke normen en waarden. Waar iedereen welkom was en zichzelf kon zijn.”

PSYCHOTHERAPEUT SOLID GROUND

Annemieke blijft als psychotherapeut aan het werk in haar praktijk Solid Ground en ze blijft de artistiek leider van Beyond Words Productions. Daarnaast blijft ze verbonden als trainer en opleider aan diverse organisaties. Samen met haar man woont ze in Harderwijk en verblijven ze deels in Frankrijk. ,,Over een paar weken zijn we weer in Nederland en ga ik aan de slag om weer een nieuwe voorstelling te creëren. Nee, stilzitten is er zeker nog niet bij. Daarvoor ben ik nog te creatief en ambitieus!” 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie