Iris is supertrots op haar drie behaalde plakken: ,,Ik was gefocust en alles klopte."
Iris is supertrots op haar drie behaalde plakken: ,,Ik was gefocust en alles klopte." Arda Konings

Alles klopte voor Iris van Aurich op WK IJszwemmen: tweemaal goud en eenmaal brons

24 januari 2023 om 19:00 Mensen

ERMELO De 53-jarige Iris van Aurich pakte drie medailleplakken tijdens het WK IJszwemmen dat plaatsvond van 11 tot en met 15 januari te Samoëns in Frankrijk. IJszwemmen is nog een relatief nieuwe tak van sport waarbij gezwommen wordt in open water van maximaal 5 graden Celsius en… dat gewoon in badkleding, dus zonder wetsuit! Een interview met deze bikkel over haar passie voor zwemmen.

Op de 50 meter schoolslag, 100 meter wisselslag en 500 meter freestyle, zette ze tijden neer van 41,98 (brons) 1:27,82 (goud) en 8:13,23 (goud). Het evenement zelf vond plaats voor de vijfde keer en er participeerden 489 deelnemers verspreid over 42 landen. 

EERSTE DEELNAME

De zwemster die voor het eerst meedeed, steeg met de behaalde resultaten in haar leeftijdscategorie (50-54) boven zichzelf uit en liet per onderdeel zo’n 50 tot 60 deelnemers achter zich. ,,Dit WK IJszwemmen was voor mij de eerste keer dat ik mee deed. Zonder sponsor, alles op eigen kosten. Ik ben daarom heel trots op de behaalde resultaten! Ik was gefocust en alles klopte. Als ik zwem, ben ik heel competitief en ga ik er helemaal voor. Daarna zeg ik lachend tegen mezelf: Doe nu maar weer normaal!”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Iris tijdens het WK IJszwemmen in Samoens, Frankrijk - Eigen foto

ZWEMMEN ZIT IN HAAR BLOED

Het zwemmen zit Iris van jongs af aan al in het bloed. Als kind was ze al lid van een zwemvereniging en vanaf haar zevende deed ze reeds mee aan zwemwedstrijden. ,,Mijn vader deed aan waterpolo maar mijn moeder was juist bang voor water. Het belang van leren zwemmen zag ze dus gelukkig goed in.” Door de jaren heen kreeg Iris er steeds meer plezier in. ,,Nee, ik kan niet zonder water. Toen ik eenmaal studeerde en daarna in Zoetermeer woonde had ik weer aansluiting bij een zwemvereniging en kwam ik weer in mijn element.”

MASTERZWEMMEN VOOR OUWE LULLEN

Op een gegeven moment wilden Iris en haar echtgenoot de randstad uit, terug naar de Veluwe om daar ook hun twee kinderen op te laten groeien. ,,Dat werd dus Ermelo. Ook de kinderen bleven zwemmen na het diplomazwemmen en sloten zich aan bij de zwemvereniging in Putten. Ik ben daar toen ook trainingen gaan geven en gaan masterzwemmen. Op de vraag wat masterzwemmen precies is, proest Iris het uit: ,,Dat is zwemmen voor ouwe lullen! Nee, zonder gekheid. Dat is voor zwemmers vanaf 20 jaar en ouder. Ik doe regelmatig mee met masterkampioenschappen op landelijk en Europees niveau. Met binnenzwemmen ben ik dus ervaren en bekend!”

NIEUWE UITDAGING

Soms wil een mens ook wel weer eens iets nieuws uitproberen. ,,Die tijd was bij mij dus aangebroken. Ik zocht een nieuwe uitdaging, wilde ook graag langere afstanden gaan zwemmen. Met het Veluwemeer en Strand Horst binnen handbereik ben ik dat gewoon gaan doen. Van lieverlee zwom ik 2, 5, 6, 7, 8 tot uiteindelijk 10 kilometer. Dat is sowieso de langste afstand die ik tot nu toe heb gehaald. Ik had me inmiddels behoorlijk ontwikkeld in het open water-zwemmen, samen met mijn zwemgenootje Corola.” 

Ik word meegezogen in de elementen en word één met de natuur

De dames genoten enorm van het buitenzwemmen en de natuur om hen heen. ,,Als je in het water bent en de zon schijnt, zie je prachtige patronen op de zandbodem. Of een meeuw die een stukje met je mee vliegt boven het water. Allerlei vissen in het water. Maar ook de elementen waarmee je te maken krijgt. De temperatuur van het water, de wind, de golven. Het is nooit hetzelfde. Dat brengt ons telkens in verwondering. We worden erin meegezogen en worden één met de natuur.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


De uitdaging bij IJszwemmen is om direct bij de start de ademhaling onder controle te krijgen. - Eigen foto 

VEILIGHEID OPENWATERZWEMMEN

Van lieverlee werd er het hele jaar door gezwommen in het open water. Uiteraard staat veiligheid hoog in het vaandel. ,,We zwemmen altijd met een boei, een goed gekleurde badmuts. Houden elkaar goed in de gaten en gaan nooit alleen het water in. We hadden er samen zo veel lol in en bleven elkaar uitdagen; zo ontdekten we dat er ijszwemwedstrijden waren waar we aan mee wilden gaan doen. Ik ben toen ook een openwatergroep gestart. Het is een hele leuke groep bij elkaar. De een dipt, de ander zwemt een wat langere afstand, ieder op z’n eigen niveau. Elke vrijdag- en zondagochtend komen we bij elkaar op Strand Horst.”

Elke keer doe ik het toch met een beetje tegenzin. Denk ik: wat doe ik mezelf aan?

MENTAAL SPELLETJE MET JEZELF

Wetenschappelijk is het niet aangetoond, maar Iris is ervan overtuigd dat ijszwemmen goed is voor je weerstand. ,,Elke keer doe ik het toch met een beetje tegenzin. Denk ik ‘wat doe ik mezelf aan?’ Zeker als het vriest, sta ik te riebelen. Het is een mentaal spelletje met jezelf, een kwestie van doorzetten en je ademhaling onder controle krijgen. Nee, ik ga echt niet elke dag onder de koude douche.” Lachend: ,,Ik hou namelijk ook heel erg van een lekkere warme douche!”

Iris is genomineerd voor ‘sportvrouw van het jaar 2022’. Stemmen kan nog tot en met 31 januari via interactie-ermelo.nl/stem-op-mij/.

Arda Konings

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie