!
Joost Fraanje werd tot zijn verrassing benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, burgemeester Harm-Jan van Schaik decoreerde hem.
Joost Fraanje werd tot zijn verrassing benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, burgemeester Harm-Jan van Schaik decoreerde hem. Jan de Roo Fotografie

Jubileum met een gouden rand; Broekhuis Harderwijk-directeur Joost Fraanje geridderd

15 april 2023 om 09:19 Maatschappelijk

HARDERWIJK 40 jaar Joost Fraanje bij Broekhuis en de 95ste verjaardag Volvo. Op de Volvo-vestiging aan de Zuiderbreedte werd donderdag groots uitgepakt met een feest voor ruim 250 genodigden. Klassieke muzikale intermezzo’s, een walking dinner, een wijnproeverij maar het was bovenal Joost Fraanje die centraal in de belangstelling stond.

Fraanje (62) uit Bennekom begon als stagiair in Ermelo, werkte een periode in Veenendaal en keerde terug in Ermelo. In 2009 verhuisde hij met Broekhuis naar de Tonsel in Harderwijk. De showroom is voor Fraanje naast het ‘huis van Volvo’ een plek van ontmoeten, muziek en kunst. Diverse sprekers waaronder burgemeester van Putten Henk Lambooij, ondernemer Ronald Cleijsen en organisatiepsycholoog Lydia Helwig Nazarova spraken over de directeur van Broekhuis Volvo Harderwijk.

Herrik van der Gaag, directeur van Volvo Nederland en Duitsland, noemde Volvo een merk van veiligheid, duurzaamheid en persoonlijkheid, op de 95ste verjaardag van het Zweedse automerk, dat door Fraanje al 40 jaar met passie wordt uitgedragen. „Hij is Volvo.” Rond 18.00 uur verscheen een spreker die ook Fraanje verraste. Burgemeester Harm-Jan van Schaik benoemde zijn verdiensten van en voor de samenleving. Hij omschreef Fraanje als een fenomeen bij Broekhuis, een drijvende en inspirerende kracht in Harderwijk en de regio, als ondernemer en als mens, met een zeer indrukwekkende staat van dienst en al even grote betrokkenheid. Dit vertaalt zich in oog voor talentontwikkeling en diversiteit in personeel. Klanten krijgen bij aankoop van Volvo een cadeaubon van Proeverij de Ontmoeting, een sociaal initiatief. Ook hangen er kunstwerken van mensen met psychische problematiek of beperking in de showroom. Naast de verdiensten van de Bennekommer in Ede noemde Van Schaik zijn betrokkenheid in deze regio. Fraanje werd in 2008 bestuurslid van de Maatschappij van Nijverheid en Handel, departement Noord Veluwe en bleef dit 10 jaar. Ook was hij dat jaar oprichter van De Diamant van Midden-Nederland, nu de Economic Board Noord-Veluwe. Fraanje was 10 jaar jurylid van de Linnaeusonderscheiding en reikt deze jaarlijkse prijs voor sociaal ondernemerschap op 20 april opnieuw uit. Sinds 2014 is hij voorzitter van de Harderwijkse Uitdaging, die ondernemers verbindt met stichtingen en maatschappelijke instellingen. Fraanje werd hiervoor benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De verraste jubilaris wist even niet wat hij er mee aan moest. “Dit is het laatste wat ik verwacht had. Ik heb heel veel dank voor degenen die hier aan meegewerkt hebben.”

Na het walking dinner en de klassieke muzikale ode door het orkest Parlando was het besef wat meer ingedaald. “De koninklijke onderscheiding voelt meer als een ode aan mijn vrouw Pauline, die op 24 december 2021 is overleden en die zich haar hele leven  geofferd heeft voor mij waardoor ik dit kan doen. Het is ook een ode aan al die stillen in den lande die het niet krijgen, maar het juist zo verdienen.”

Marco Jansen

Joost Fraanje werd tot zijn verrassing benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, burgemeester Harm-Jan van Schaik decoreerde hem.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie