nu nog eenjarige gewassen en over tien jaar een voedselbos
nu nog eenjarige gewassen en over tien jaar een voedselbos m vd Kamp

Voedselbos Ermelo Herstellende landbouw, het gaat steeds beter naarmate je minder doet

7 september 2021 om 15:19 Lokaal Deel je nieuws

“Een echt bos is het nog lang niet, er staan wat jonge fruitboompjes. Wel is er een fantastische oogst aan eenjarige groentes en ligt er een waterpoel. Wij zijn in februari gestart en in het najaar gaan we de bomen planten”. Pas na 7 tot 10 jaar levert het bos rendement op. “Een voedselbos is echt lange termijn-denken”, zegt Marco. Daarom heeft hij met de stichting ‘Herstellende Landbouw’ dit land aangekocht dat voor minimaal 150 jaar een voedselbos blijft. De oogst wordt verdeeld onder leden van de stichting en opgegeten”.

Marco: “de bodem is van levensbelang voor ons voedsel, energie en drinkwater en is de basis voor het leven. We kunnen discussiëren over of ons voedselbos onder landbouw valt of dat het een bos is. Ik zie een combinatie ervan. Er wordt immers niet geploegd, geëgd, kunstmest gestrooid of gif gespoten, maar wij bepalen wel waar wij de bomen plaatsen. Bomen kunnen enorm veel vruchten en noten geven, in plaats van alleen hout. Zeker in de opstartfase moeten we hard werken. Ons bos in Ermelo is nog maar net gestart. Het systeem in Nederland moet eigenlijk nog bewezen worden. Het concept is al eeuwen oud. In Marokko staat een voedselbos van 2000 jaar. Uit onderzoeken blijkt dat de opbrengst en het rendement van een voedselbos vele malen hoger is dan van een standaard perceel”.

Marjolein is de boswachter, zij stuurt ook de vrijwilligers aan. Bijna dagelijks komen vrijwilligers uit de buurt om te wieden in de tuintjes, anderen plaatsten liever zonnepanelen. De vrijwilligers vullen elkaar goed aan. Marcel heeft de poel ontworpen en aangelegd. Els en Regula melden zich aan als nieuwe vrijwilligers. “we hadden gehoord over het voedselbos en willen graag bijdragen aan dit initiatief. We vinden dat de huidige landbouw niet meer kan. Dit voedselbos maakt mensen ook bewust van hoe wij met de natuur omgaan”.

“Natuurlijk zullen wij in het begin veel brandnetels, rupsen of mindere gewassen krijgen, maar wij vertrouwen erop dat het evenwicht zich herstelt. De oogst na een half jaar heeft ons echt enorm verbaast. De courgettes blijven maar komen, heerlijke peultjes en raapsteel of tuinmelde is fantastisch lekker. Onze visie is om door gezonde lokale voeding te produceren we de aarde kunnen herstellen en daarvoor zoeken we vrijwilligers en donateurs. Op de website https://www.herstellendelandbouw.com kun je je aanmelden en kunnen we samen de oogst delen”.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie