Nederlandse Portretprijs 2023.
Nederlandse Portretprijs 2023. Eigen foto

Harderwijkse kunstschilder Khairzul Ghani wint Nederlandse Portretprijs

8 juni 2023 om 16:30 Kunst

HARDERWIJK Op Slot Zeist is vanmiddag bekendgemaakt dat Kharzul Ghani uit Harderwijk de winnaar is van de Nederlandse Portretprijs 2023.

Deze expressionist breekt met tradities van de kleurenleer en met het vasthouden aan één stijl. Khairzul maakt op die manier de mooiste werken. Zijn kwaliteit is opgemerkt door Stichting De Nederlandse Portretprijs (DNP), uit meer dan twaalfhonderd inzendingen waren twee van zijn werken uitgekozen die vanaf 9 juni geëxposeerd worden in Slot Zeist en daar boven komt nu het ontvangen van de Nederlandse Portretprijs 2023.

De stichting streeft ernaar de hedendaagse 2D en 3D portretkunst in Nederland onder de aandacht te brengen en creatie te stimuleren. Het doel is om deze kunstvorm terug naar een hoogwaardig niveau te brengen, gelijkwaardig aan dat van de zeventiende eeuw. Zo wil de stichting meer internationale erkenning, meer opdrachten voor kunstenaars, meer aandacht voor portretkunst op opleidingen en academies en meer tentoonstellingen van hedendaagse portretkunstenaars in musea. De portretwedstrijd is één van de initiatieven van de stichting voor meer bekendheid. Dit jaar is de vierde editie van de wedstrijd.

(Artikel gaat onder afbeelding verder)


Ik heb mijn inzendingen vanuit mijn gevoel en intuïtie gekozen

Khairzul zond voor de eerdere edities ook werken in. Toen zat hij niet bij de laatste vijftig. De vorige edities koos hij strategisch zijn werken uit. Werken waarvan hij dacht dat die in de smaak zouden vallen bij de jury. Dat pakte niet goed uit. Dit jaar deed hij het anders. ,,Ik heb mijn inzendingen vanuit mijn gevoel en intuïtie gekozen”, vertelt de in Maleisië geboren kunstenaar. Een daarvan is een zelfportret met de titel Contemplatie. Khairzul heeft het gemaakt om alle elementen te laten zien wat hij zelf intrigerend vindt in zijn jaren van kunst maken. Dat zijn onder meer de subtiliteit van expressie, de wonderen van lijnen plus kleuren en de tactiele aard van de gedroogde olieverf textuur.     

Zelfportret van Khairzul Ghani met de titel Contemplatie.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie