Zelfportret van Khairzul Ghani met de titel Contemplatie.
Zelfportret van Khairzul Ghani met de titel Contemplatie. www.khairzul.com

Harderwijkse kunstschilder Khairzul Ghani geselecteerd uit meer dan 1200 inzendingen voor Nederlandse Portretprijs

25 mei 2023 om 13:20 Kunst

HARDERWIJK In de stilte van de nacht werkt Khairzul Ghani in zijn huisatelier in Harderwijk aan zijn kunstwerken. Op de tijden dat er geen afleiding is, geen ruis, enkel de klanken van de muziek die hij opzet om bij de emoties te komen die hij wil uitdrukken op het doek. 

Deze expressionist breekt met tradities van de kleurenleer en met het vasthouden aan één stijl. Khairzul maakt op die manier de mooiste werken. Zijn kwaliteit is opgemerkt door Stichting De Nederlandse Portretprijs (DNP), want uit meer dan twaalfhonderd inzendingen zijn twee van zijn werken uitgekozen die vanaf 9 juni geëxposeerd worden in Slot Zeist. De dag vooraf maakt DNP de winnaar bekend.

De stichting streeft ernaar de hedendaagse 2D en 3D portretkunst in Nederland onder de aandacht te brengen en creatie te stimuleren. Het doel is om deze kunstvorm terug naar een hoogwaardig niveau te brengen, gelijkwaardig aan dat van de zeventiende eeuw. Zo wil de stichting meer internationale erkenning, meer opdrachten voor kunstenaars, meer aandacht voor portretkunst op opleidingen en academies en meer tentoonstellingen van hedendaagse portretkunstenaars in musea. De portretwedstrijd is één van de initiatieven van de stichting voor meer bekendheid. Dit jaar is de vierde editie van de wedstrijd.

(Artikel gaat onder afbeelding verder)


Ik heb mijn inzendingen vanuit mijn gevoel en intuïtie gekozen

Khairzul zond voor de eerdere edities ook werken in. Toen zat hij niet bij de laatste vijftig. De vorige edities koos hij strategisch zijn werken uit. Werken waarvan hij dacht dat die in de smaak zouden vallen bij de jury. Dat pakte niet goed uit. Dit jaar deed hij het anders. ,,Ik heb mijn inzendingen vanuit mijn gevoel en intuïtie gekozen”, vertelt de in Maleisië geboren kunstenaar. Een daarvan is een zelfportret met de titel Contemplatie. Khairzul heeft het gemaakt om alle elementen te laten zien wat hij zelf intrigerend vindt in zijn jaren van kunst maken. Dat zijn onder meer de subtiliteit van expressie, de wonderen van lijnen plus kleuren en de tactiele aard van de gedroogde olieverf textuur.

Als de deur van het atelier opengaat lijken de kleuren uit de ruimte te exploderen. Vele werken in verschillende stijlen hangen overal aan de muur. Elk schilderij roept een emotie op die diep voelbaar is in elke cel van het lichaam. De energie in de ruimte heeft een voelbaar hoge frequentie. ,,Ik probeer altijd dieper te kijken en de onderliggende emoties te voelen van de persoon die ik portreteer. Die emoties breng ik tot uiting in kleur en met subtiele lijnen”, legt Khairzul bescheiden uit.

Behalve portretten schildert Khairzul landschappen en figuratief. De Vischmarkt heeft hij op zijn eigen wijze geschilderd. Wie de werken van deze kunstenaar bekijkt, kan door de ogen van een expressionist met een diep gevoelsleven kijken en zal geraakt worden. Op 8 juni maakt de jury bekend wie de hoog gewaardeerde portretprijs wint. Zal het ‘onze’ Harderwijkse Khairzul worden? Het is in elk geval zeker dat twee van zijn werken te zien zijn in de tentoonstelling ‘Het Portret’ op Slot Zeist vanaf 9 juni.        

Madeleen Koldewe
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie