Afbeelding
pixabay

Nieuw Vissersmonument bij Havendam in Harderwijk

Historie

HARDERWIJK Harderwijk krijgt een nieuw monument ter nagedachtenis aan de verdronken vissers. Directe aanleiding is dat het huidige monument niet alle namen vermeld maar ook een naam telt die hierop eigenlijk niet op hoort voor te komen.

Harderwijk is lang verbonden geweest met de visserij. De Zuiderzeebotters waren destijds kwetsbaar en vergingen veelal in de talrijke stormen van die tijd. Velen hebben de actieve visserij dan ook moeten bekopen met hun leven, lichamen werden soms nooit terug gevonden.

Veel Harderwijker families hebben op deze wijze hun dierbaren verloren op zee. Onder hen bevinden zich kinderen van acht, twaalf en dertien jaar. Ter nagedachtenis is in 2008, mede op initiatief van de Stichting Visserijdagen, een speciaal ontworpen plaquette onthuld bij het beeld van het Vissersvrouwtje op de Havendam met de namen van veertig verdronken vissers. Ondanks de moeite die destijds is gedaan bij de inventarisatie blijkt de lijst niet compleet.

Verschillende vissersfamilies hebben bij tijd en wijle aandacht gevraagd voor ook andere Harderwijkse vissers die zijn omgekomen op zee en niet op de plaquette voorkomen. Door Zuiderzee auteur en historicus Robert Oosterhof uit Ermelo is aanvullend onderzoek gedaan met ondersteuning van het streekarchivariaat Noordwest-Veluwe. Uitkomst is dat er negentien namen ontbreken, naast de ene naam die er eigenlijk niet op thuis hoort. Niet uitgesloten wordt dat in de toekomst nog andere namen bekend worden.

Door Textline Harderwijk is op verzoek van de Stichting Visserijdagen Harderwijk een geheel nieuw monument ontworpen. Dit monument heeft in duurzaam en tijdloos Cortenstaal een beeld van een gestileerde golf met een bottermodel, voorzien van een speciaal daarvoor geschreven gedicht van Michel Martinus ‘Het Laatste Zeil.’ De namen van alle 58 vissers zijn, evenals de tekst van het gedicht, in het staal uitgesneden voorzien van hun leeftijd en jaar van overlijden. De totale kosten bedragen ruim vijftienduizend euro.

Het nieuwe Vissersmonument krijgt een prominente plaats bij het verstilde beeld van de Vissersvrouw met Kind óp het Bargje’ als onderdeel van de gerenoveerde Havendam. De officiële onthulling vindt zaterdag 20 augustus om drie uur ‘s middags plaats door de Nederlandse Binnenvaartpastoor Dirk Meijvogel. Muziekvereniging Kunst na Arbeid uit Hierden zorgt voor de passende muzikale begeleiding. Tiny Brummans draagt het speciaal geschreven gedicht voor van haar inmiddels overleden echtgenoot. De feitelijke onthulling vindt plaats door Henk en Aartje de Bruin-Foppen.

Na de onthulling is er gelegenheid voor het neerleggen van bloemen bij het nieuwe monument. Diegenen die daarvan gebruik willen maken wordt verzocht vooraf dit kenbaar te maken via: mail@robspierenburg.nl.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Ermelose Laura staat op straat, zieke dochter dreigt cruciale zorg te verliezen 2 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen Christelijke Daltonschool Willem Alexander rennen voor Stichting Mensen in Nood 0341 3 uur geleden
Afbeelding
Heb jij moed? Column 3 uur geleden
Afbeelding
Entree opleiding opstap richting Startkwalificatie: ‘Maatwerk voor elke student’ 3 uur geleden
Afbeelding
Dj-talenten gaan de strijd aan in Poppodium Estrado in Harderwijk 4 uur geleden
Afbeelding
Audities voor Theaterleergang 22/23 door Theater Harderwijk zijn geopend 5 uur geleden
Afbeelding
Professioneel basketbalveld aan Drielandendreef: ‘Strak geverfd, goede grip en mooie baskets’ 17 uur geleden