Het verbod van het schenken van sterke drank tijdens evenementen is niet nieuw.
Het verbod van het schenken van sterke drank tijdens evenementen is niet nieuw. www.pixabay.com

Sterke drank tijdens evenementen verboden, alcohol nuttigen op het terras van horeca mag wel

6 februari 2023 om 19:00 Evenementen

HARDERWIJK Het verbod van het schenken van sterke drank tijdens evenementen is niet nieuw maar bestaat al jaren en geldt voor geheel Nederland en niet alleen voor Harderwijk.

Dat maakt dat burgemeester Harm-Jan van Schaik van Harderwijk zich enigszins verbaasd over de ophef die hier rond is ontstaan. Indien sterke drank tijdens evenementen van binnen mee wordt genomen naar buiten is de exploitant van het horecabedrijf hiervoor verantwoordelijk. Volgens landelijke wetgeving is diegene die de drank meeneemt naar buiten daarvoor ook te beboeten en dat geldt ook voor het doorgeven van sterke drank. Het nuttigen van alcohol in de buitenruimte is op voorhand niet toegestaan.

Duidelijk werd, vooral uit vragen van Maaike van Dantzig (VVD), dat het probleem zich vooral voordoet tijdens Harderwijk Live. De gehele Markt is dan aangewezen als evenemententerrein. Dat geldt bijvoorbeeld ook, zo zegt Christel van der Stouw (Harderwijk Anders) tijdens Aaltjesdag. Volgens Van Schaik is handhaving dan praktisch het best uit te voeren wanneer er geen terrassen op de Markt staan omdat dan een verbod geldt.

Het is echter aan de horeca-exploitant zelf of hij zijn terras al dan niet laat staan. Indien een terras blijft staan is daarop het schenken van sterke drank – mits men beschikt over de benodigde vergunning – gewoon toegestaan. Organisatoren van evenementen moeten altijd aan horeca-exploitanten toestemming vragen als zij het terras bij het evenemententerrein willen betrekken.

Volgens burgemeester Van Schaik is er geen sprake van dat de regels op dit punt in het nieuwe preventie en handhavingsbeleid horeca 2023 worden aangescherpt. De regel heeft volgens hem ook niet tot protest geleid van de Harderwijker afdeling van de Koninklijke Horeca Nederland. 

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie