!
De 25 deelnemers fietsten onder meer naar de slimme oplossingen in het Crescentpark.
De 25 deelnemers fietsten onder meer naar de slimme oplossingen in het Crescentpark. Charlotte Mauritz

Inspiratiesafari langs praktijkoplossingen: Harderwijk als proeftuin voor slimme sensoren

29 september 2022 om 12:55 Duurzaamheid

HARDERWIJK Een prullenbak die nog niet vol is hoef je nog niet te legen en je moet op tijd signaleren of een boom water nodig heeft. Het zijn twee praktijkvoorbeelden van de Smart City Inspiratiesafari, op donderdag 22 september in Harderwijk. 25 deelnemers gingen op elektrische fietsen langs diverse locaties in de buitenruimte, waar zij uitleg kregen over de praktische werking van slimme sensoren die op afstand data draadloos doorgeven aan gebruikers.

Het evenement was georganiseerd door SmartCity-IoT, een initiatief van ICT-bedrijf Flexyz uit Harderwijk en Teneo IoT uit Winterswijk. Flexyz is één van de initiators van het LoRa (long range)-netwerk in Harderwijk. Dit is een openbaar gratis netwerk, waar iedereen sensoren op kan aansluiten. „Het Internet of Things (IoT) is een nieuwe technologie in opkomst met sensoren die op verschillende manieren worden toegepast’’, zei René Pladdet, docent bij Landstede MBO, tijdens de aftrap. „Op het dak van onze school heeft Flexyz een speciale antenne (LoRa-gateway) geplaatst die alle signalen ontvangt van o.a. luchtkwaliteitsensoren, vulgraadsensoren in afvalcontainers en vochtsensoren voor metingen in de grond bij jonge bomen. Al die data worden ontvangen door de verschillende antennes die door Harderwijk staan opgesteld en wordt vervolgens doorgestuurd over het netwerk naar wie de data wil ontvangen: van een hoveniersbedrijf tot de gemeente.”

Eerste stop was bij Stichting CAI Harderwijk, dat lokaal een glasvezelnetwerk heeft aangelegd. Hier heeft het kabelbedrijf tien gateways op aangesloten en faciliteert zo het LoRa-netwerk. „Door deze dienst kunnen anderen, zoals bedrijven en inwoners, gratis sensoren aansluiten’’, vertelt spreker Jerry Docter.  

De groep fietste vervolgens langs verschillende toepassingen: bodemvochtsensoren op o.a. begraafplaats De Elzenhof waar recent meer dan 40 grote bomen zijn geplant door Drielanden Bomen, langs de Vischmarkt waar door SIGHT Landscaping wordt gewerkt met vulgraadsensoren in afvalbakken tegen zwerfafval en langs het Crescentpark, waar de waterstand wordt gemonitord door het Waterschap Vallei & Veluwe. Hier komt het regenwater van de huizen in Drielanden in de wadi’s (ondergrondse waterberging) terecht. Tijdens de lunch informeerde Mennekes over slimme laadpalen voor elektrische auto’s die ook de luchtkwaliteit kunnen meten.

Koen Broumels, adviseur informatiemanagement van de gemeente Sittard-Geleen, werkt al drie jaar met de sensoren van SmartCity-IoT. „Het is volkomen logisch dat je niet naar een prullenbak in het buitengebied rijdt om hem te legen als deze nog niet vol is.” Hij heeft vanuit Limburg in totaal zes uur in de trein gezeten voor deze Smart City Inspiratiesafari en dat was de moeite waard. „Hilbert Makkinga van Drielanden Bomen vertelde dat bij jonge aanplant door de techniek met bodemvochtsensoren het aantal boompjes dat het niet overleeft wordt gereduceerd naar 3 op 1200, waar de uitval gemiddeld 10%.”

Aanjager Robin Schapink kijkt tevreden terug op het evenement. „De meerwaarde van een sensornetwerk in Harderwijk is de laagdrempelige toegang: het is openbaar en zonder kosten voor de gebruiker.”

Door de belangstelling is er op 13 april 2023 opnieuw een Inspiratiesafari. Wilt u daar ook bij zijn? Meld u dan aan via contact@smartcity-iot.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie