Drie deskundigen aan het woord op het energiecafé: Brendan de Graaf, Marieke Bouwhuis en Edo Kweldam.
Drie deskundigen aan het woord op het energiecafé: Brendan de Graaf, Marieke Bouwhuis en Edo Kweldam. Petra Lievense

Fileproblemen op het stroomnet van Harderwijk: gemeente Harderwijk zoekt bedrijven die willen spitsmijden

12 februari 2024 om 09:47 Duurzaamheid

HARDERWIJK De beperkte ruimte op het stroomnet wordt een steeds groter probleem. Bedrijven in in Harderwijk kunnen bijvoorbeeld niet aangesloten worden op het stroomnet. In het energiecafé van Endura van vorige week woensdag werd naar mogelijke oplossingen gekeken.

In een goed gevuld energiecafé dat Endura samen met de Gemeente Harderwijk vorige week organiseerde, schetsten drie deskundigen de mogelijkheden en belemmeringen voor buurtstroom en -warmte in Harderwijk. De stroomvoorziening is veranderd van eenrichtingsverkeer naar een systeem met verschillende opwekkers en afnemers. Dat geeft problemen. Soms wordt er te veel stroom geleverd door zonnepanelen en windmolens en op bepaalde tijden is de vraag hoog. Het netwerk kan die onbalans niet aan, er ontstaat een tijdelijke ‘verstopping’ van de stroomkabels. Die verstopping levert ook in Harderwijk problemen op. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld geen (extra) aansluiting op het net krijgen. Bieden de lokale buurtenergiehubs de oplossing?

NIET EENVOUDIG

Volgens directeur Brendan de Graaf van energie-innovator Lyv is gelijktijdigheid het grootste vraagstuk. ,,De netcongestie, de vergunning om te mogen leveren aan particulieren en het handelsrisico omdat je net niet op het juiste moment kunt leveren, zijn drie redenen waarom het beslist niet eenvoudig is om stroom met de buurt te delen.” Hij pleit ervoor om al bij het maken van een bestemmingsplan de energievoorzieningen mee te nemen. Drie vragen zijn daarbij belangrijk: ,,Welke capaciteit hebben de zonnepanelen van de verschillende huizen of bedrijven? Op welk moment is dat vermogen beschikbaar? En welke stroomgebruikers kunnen hierop inspringen?’’ Voor nieuwbouwlocaties zoals Weiburg, Kranenburg en het Waterfront denkt de gemeente dan ook al na over een slim netwerk voor warmte en elektriciteit.

DATA

Het CAI-netwerk biedt volgens directeur Edo Kweldam unieke mogelijkheden: niet voor stroom, maar wel voor lokaal uitwisseling van data tussen ‘opwekkers’ en afnemers. Overigens wil de CAI als eerste Harderwijks bedrijf ook rechtstreeks stroom van een van de zonneprojecten van Endura gaan afnemen, de voorbereidingen lopen.

SPITSMIJDERS

De netcongestie, de ‘filevorming’ op het laag- en middenspanningsnet in Harderwijk, dwarsboomt de plannen om wijken aardgasvrij te maken, vertelde Marieke Bouwhuis van de gemeente. De geplande windmolens op Lorentz kunnen daarom nog niet op het netwerk aangesloten worden. Die stroom van windmolens zou bijvoorbeeld ingezet kunnen worden voor de warmtepompen van de huizen op het Waterfront: ,,Wij zijn op zoek naar bedrijven die willen spitsmijden door te sturen in de omvang en tijdstippen van hun stroomgebruik.”

GOED NIEUWS

Wim Sederel zegt dat de energiecoöperatie Endura enkele jaren geleden al het solarproject op het dak van het bedrijf ‘de Bron’ heeft aangemeld. Daarom gaat dit project binnenkort wel van start.

Petra Lievense
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie