!
Afbeelding
NickyPe (pixabay)

Partij van de Dieren wil eendengebied Hierden opheffen

14 juni 2022 om 10:21 Dieren

HIERDEN De Partij voor de Dieren wil dat het college van gedeputeerde staten van Gelderland gaat kijken of de eendenhouderijen aan de oostkant van Harderwijk kunnen worden beëindigd. De grond zou dan kunnen worden gebruikt voor zonnepanelen of eventueel woningbouw. Dat blijkt uit schriftelijke vragen die door Luuk van der Veer zijn gesteld aan het college.

Aanleiding voor de vragen zijn de undercoverbeelden van Animal Right over de eendenhouderij. Die werden getoond tijdens een demonstratie in Ermelo. Van der Veer vraagt het college naar hun standpunt over de undercoverbeelden uit de eendenhouderij. Waarbij hij de vraag stelt of de manier waarop de dieren in kratten worden gegooid en gepropt de manier is hoe volgens hen in Gelderland met dieren moet worden omgegaan.

Van der Veer vraagt of het college bereid is de eendenhouderij geheel te beëindigen en de eendenhouders uit te kopen. Hij wil weten welk standpunt bedrijfsadviseurs innemen wanneer ze bij een eenden houder worden uitgenodigd om te praten over het beëindigen van bun bedrijf.

Daarbij wil de voorman van de Partij van de Dieren het liefst zien dat de provincie het onmogelijk maakt voor uitgekochte kalverhouders of eendenhouders op een andere plek opnieuw te beginnen. Daarbij vraagt hij zich af of hierbij wellicht een rol kan spelen dat wetenschappers het waarschijnlijk achten dat de vogelgriep de komende jaren op grotere schaal op mensen overgaat.

Van der Veer vraagt zich af of het college bereid is stikstofruimte uit de Gelderse stikstofbank ter beschikking te stellen als een eendenhouder of de eendenslachterij daarom vraagt. Ook wil hij weten of het college bereid is te berekenen of eendenslachterij Duck To in Ermelo eventueel kan worden uitgekocht.  

De vrijkomende grond aan de Fokko Kortlanglaan zou dan kunnen worden gebruikt voor woningbouw of het opwekken van duurzame energie. De werknemers moeten eventueel worden begeleid naar een nieuwe baan in bijvoorbeeld het onderwijs, de zorg of in de installatietechniek waar veel vacatures zijn.

Door Van der Veer wordt aangegeven dat de provincie door de rechtbank Gelderland is veroordeeld om een nieuw besluit te nemen over het verzoek handhavend op te treden tegen de eenden slachterij omdat de benodigde vergunningen niet in orde zijn. Tot nu toe heeft de provincie afgezien van handhavend optreden. De fractievoorzitter vraagt zich af of, nu de gemeente Ermelo heeft besloten wel te gaan handhaven of de provincie dit voorbeeld volgt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie