Karin adviseert automobilisten om hun snelheid aan te passen op de Veluwe: ,,60 kilometer per uur kan wild nog redelijk inschatten
Karin adviseert automobilisten om hun snelheid aan te passen op de Veluwe: ,,60 kilometer per uur kan wild nog redelijk inschatten". Marja Stienstra

Karen Bruursema haalt ‘valwild’ op in Noordoost Veluwe en verlost dieren uit hun lijden: ‘Ik doe dit puur uit dierenliefde’

16 april 2024 om 14:12 Dieren

REGIO Wat moet je eigenlijk doen als je een wild zwijn of ree aanrijdt? Op de Veluwe is die kans nou eenmaal aanwezig. Wie bel je dan en wie komt er langs? En wat gebeurt er met het dier? Karen Bruursema haalt ‘valwild’ op.

Ik kan opgepiept worden hoor, schrik niet van het harde geluid!, waarschuwt Karen Bruursema me. Ze heeft piketdienst voor aangereden wild, waarbij ze gewonde dieren uit hun lijden verlost. Al snel heb ik door dat deze vrouw een echte dier- en natuurliefhebber is. Ze woont in het bos van Nunspeet en is paraveterinair bij een dierenkliniek in Nunspeet. Sinds twee jaar is ze aangesloten bij Stichting Wildaanrijdingen Nederland. Dit houdt in dat ze vrijwillig op pad gaat na een melding over aangereden wild.

KNOP OMZETTEN

,,Ik doe dit werk puur uit liefde voor dieren, want makkelijk is het zeker niet! Ik zie en voel een (zwaar)gewond dier, het is bang en nog warm. Ik moet echt een knop omzetten op het moment dat ik het lijden stop. 

Ik doe dit werk puur uit liefde voor dieren

Ik zeg dan ook vaak ‘sorry’ tegen ze. Ik houd echt voor ogen dat ik het voor het dier doe. Als een dier nog leeft doe ik regelmatig een deken over de kop. Dat geeft het dier minder stress en ik vind het ook moeilijk om een dier te zien lijden.”

OCHTEND- EN AVONDSPITS

Als ze piketdienst heeft is Karen een hele week oproepbaar, 24 uur per dag. Samen met een team van 11 andere vrijwilligers is ze verantwoordelijk voor de afhandeling van wild-aanrijdingen in de regio Noordoost Veluwe. ,,Eigenlijk op alle autowegen die door het bos lopen heb je kans om wild aan te rijden”, vertelt Karen. ,,De meeste aanrijdingen gebeuren in de ochtend- en avondspits. En nu de klok laatst een uur verzet is, wordt er ook weer meer wild aangereden. Dit komt doordat de dieren gewend raken aan de ochtend- en avondspits en ineens verschuift dat een uur.”

KOGEL OF MES?

De dieren die het meest aangereden worden op de Veluwe zijn zwijnen, reeën en dassen. Karen heeft speciale machtigingen en ontheffingen, omdat ze dieren uit hun lijden moet kunnen verlossen. ,,Ik moet ter plekke beslissen of ik een geweer of mes moet gebruiken. Dit hangt onder andere af van of het dier veilig te benaderen is en van waar het ligt: een kogel kan terugkaatsen als het dier op asfalt ligt en dan is een mes een veiliger optie.”

Ik moet echt een knop omzetten

Helaas komt het ook voor dat dieren gewond het bos in vluchten om zich daar te verstoppen. Dan worden er speciaal getrainde honden ingezet om een bloedspoor (zweet) te volgen en het dier alsnog te vinden. Karen: ,,We kunnen het dier dan alsnog uit zijn lijden verlossen of besluiten om het een paar dagen te monitoren.”

(Tekst gaat verder onder de foto)


Karin adviseert automobilisten om hun snelheid aan te passen op de Veluwe: ,,60 kilometer per uur kan wild nog redelijk inschatten”. - Marja Stienstra

BEL DE POLITIE

Karen weet uit ervaring dat mensen vaak heel erg geschrokken zijn als ze een dier aangereden hebben. ,,Als je een wildaanrijding hebt gehad (of hebt zien gebeuren), zoek dan allereerst een veilige plek op en bel daarna de politie op 0900-8844. Geef de locatie zo goed mogelijk door, bij voorkeur via een hectometerpaaltje of huisnummer. Vervolgens komt één van ons om het dier op te halen. Jonge reeën die licht gewond zijn gaan naar een speciale reeënopvang om vervolgens weer uitgezet te worden. Dieren die niet meer leven gaan terug de natuur in: het is verbazingwekkend hoeveel andere dieren weer van zo’n kadaver leven!”

LEVENSGEVAARLIJK

Een aanpassing van de maximale snelheid naar 60 kilometer per uur op de hele Veluwe is volgens Karen de beste oplossing voor minder wildaanrijdingen. ,,60 kilometer per uur kan wild nog redelijk inschatten, maar harder niet. Mensen houden helaas vaak geen rekening met de maximumsnelheid. Ik heb nu al een paar keer meegemaakt dat ik met meerdere stuks aangereden wild langs de weg stond in de avondspits en het verkeer letterlijk voorbijraasde. Levensgevaarlijk! Als je hulpverleners aan het werk ziet, matig dan alsjeblieft je snelheid en rijd er voorzichtig langs.”

FYSIOTHERAPIE

Karen is één van de weinig dames die dit werk doet. Het is fysiek ook best zwaar; een volwassen zwijn of edelhert kan respectievelijk 50 tot 100 kilo wegen! ,,We gaan altijd alleen op een melding af en ik moet zo’n groot dier dan wel in m’n eentje achterop mijn auto zien te krijgen, vertelt Karen. ,,Ik moet regelmatig naar de fysiotherapeut omdat ik me weer eens vertild heb!”

Dieren die het meest aangereden worden zijn wilde zwijnen, reeën en dassen.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie