SIjmen Reehoorn, kerkelijk werker De Regenboog.
SIjmen Reehoorn, kerkelijk werker De Regenboog.
Column

Sijmen Reehoorn, missionair werker de Regenboog: ‘Ik ontdekte dat Jezus misschien ook een vogelaar is’

6 februari 2023 om 19:30 Column

Een tijdje terug heb ik een nieuw beeld ontdekt van Jezus: Jezus de Vogelaar. Ik ken al heel veel beschrijvingen van Jezus. Hij is voor veel mensen een inspirerend persoon of een wijze man. Anderen noemen Jezus de Zoon van God of de Messias. In de Bijbel wordt Jezus ook Rabbi genoemd; een soort leraar. Toch ontdekte ik dus een tijdje terug dat Jezus misschien ook een vogelaar is. Dat gebeurde in een gesprek met een fanatieke vogelaar.

Als een soort journalist voor een studentenblad ben ik op bezoek bij een vogelende dominee. Ik ben namelijk een kleine onderzoekje gestart naar vogelende dominees. Het valt me de laatste jaren namelijk op dat veel mensen die in de kerk werken ook iets met vogels hebben. Doordat ik werk in een kerk en studeer aan een theologische universiteit (een school waar dominees worden opgeleid) ontmoet ik veel vogelende dominees. Hoe kan het toch dat juist zij elke week met hun verrekijker de natuur intrekken?

Als ik die vraag stel aan de fervente vogelaar komt hij met een verrassend antwoord. Hij geeft aan dat het een beetje speculeren is, maar legt uit dat de Bijbel bomvol staat met verhalen over vogels. En Jezus zelf roept ons op om naar de vogels in de lucht te kijken. Grappend voegt hij eraan toe dat het eigenlijk gek is dat niet iedereen die de Bijbel leest vogels gaat kijken. Dat is toch een opdracht van Jezus?

Het is natuurlijk speculatie als ik zeg dat Jezus een vogelaar is

Wanneer ik later die dag met een zoekprogramma in de Bijbel zoek, valt het me op dat Jezus het vaker over vogels heeft. Hij roept de mensen op om naar de vogels in de lucht te kijken. Vogels zaaien niet en oogsten niet en toch krijgen ze te eten, omdat God ze voedt. Op andere plekken maakt Jezus vergelijkingen tussen mensen en musjes en Jezus heeft het ook over raven. Ik zie het zo voor me. Jezus houdt een toespraak op een berg en hij wijst opeens omhoog. Kijk naar de vogels in de lucht! En ja, er vliegen inderdaad net wat vogels over. Of ik zie hoe Jezus naar een musje wijst als hij uitlegt dat mensen meer waard zijn dan een hele zwerm mussen.

Het is natuurlijk speculatie als ik zeg dat Jezus een vogelaar is. Het is in ieder geval duidelijk dat Jezus oog heeft voor de natuur. Als Jezus een toespraak houdt in de natuur wijst hij vaker dingen aan om hem heen. Kijk naar de natuur, het is prachtig! En Jezus zegt er ook telkens bij: kijk, als mijn Vader al zo zorgt voor de planten en vogels, hoeveel extra geeft hij dan wel om jou. Jezus de vogelaar wijst ons niet alleen op vogels, maar ook op God, de Maker van al die prachtige vogels.

Sijmen Reehoorn, missionair werker De Regenboog sijmenreehoorn@hotmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie