SIjmen Reehoorn, kerkelijk werker De Regenboog.
SIjmen Reehoorn, kerkelijk werker De Regenboog.
COLUMN

Voor missionair werker Sijmen Reehoorn gaat een nieuwe wereld open

Column

Dit jaar studeer ik af en dat betekent dat ik een scriptie moet schrijven. Dat is een eindonderzoek voor mijn studie theologie. Als voorbereiding op die scriptie oefen ik nu met vakken ook met onderzoeksvaardigheden. In de afgelopen weken heb ik allerlei mensen geïnterviewd over verschillende onderwerpen. Voor het grote eindonderzoek begint, mag ik nu oefenen met kleine onderzoekjes.

Ik heb ontdekt dat ik een interview een heel leuke vorm van gesprek vind. Ik ben zelf niet zo goed in praten over koetjes en kalfjes. Met een interview hoeft dat gelukkig ook niet. Als ik iemand interview klets ik eerst heel kort over het weer en hoe iemands dag was. Vervolgens mag ik, omdat het een interview is, vragen wat ik wil. Eén van mijn eerste vragen was bijvoorbeeld: hoe ziet de wereld er in de toekomst uit? Beter, slechter of ongeveer hetzelfde als nu?

Door aan het begin zo’n grote vraag te stellen, probeer ik direct de diepte in te duiken. Ik heb per persoon zo’n 30 minuten om te ontdekken wat haar of zijn kijk op de wereld is en welke waarden iemand heeft. Van tevoren bedenk ik een aantal vragen, maar in het moment zelf probeer ik ook vragen te verzinnen. Dan vraag ik door of probeer voor mezelf duidelijker te krijgen wat iemand bedoelt. Ik probeer het interview zo te doen dat het niet voelt als een rijtje vragen beantwoorden, maar echt als een gesprek.

Wat ik echt fascinerend vind, is hoe mensen soms verrast kunnen worden door hun eigen gedachten. Ze denken hardop en al denkend komen ze tot de ontdekking wat hun eigen opvatting is of hoe belangrijk iets is in hun leven. Door verhalen te vertellen hoe ze met dingen omgaan of hoe ze tegen dingen aan kijken, ontdekken ze ook nog meer van wie ze zelf zijn. Ook vind ik het geweldig hoeveel mensen van elkaar verschillen. Een man van zestig uit Kampen beleeft de wereld totaal anders dan een twintiger uit Alkmaar. De één maakt zich zorgen om gegroeide interesse in Halloween en de ander maakt zich juist druk om het milieu.

Voor mijn studie ben ik veel bezig met de Bijbel en lees ik allerlei boeken over God, culturen, de kerk, filosofie, kerkgeschiedenis en ethiek. In al die boeken gaat er een nieuwe wereld open of ontdek ik een nieuwe kijk op God. Toch hoef je niet de boeken in te duiken om iets nieuws te ontdekken. In alle interviews ontdek ik iets de breedte en de rijkdom van onze cultuur in Nederland. In die diversiteit zie ik als theoloog ook de creativiteit van God onze Maker. Wat dat betreft kijk ik uit naar mijn scriptie!  

Sijmen Reehoorn, missionair werker De Regenboog, sijmenreehoorn@hotmail.com

advertentie
advertentie
Afbeelding
Aantal bijstandsontvangers daalt ook op Noordwest Veluwe: laagste niveau in negen jaar 3 uur geleden
Afbeelding
Nikki Braafhart neemt deel aan Miss Teen of Gelderland 2023: ‘Volledig uit mijn comfortzone’ 15 uur geleden
Afbeelding
Herdenking van het overleden kind op Begraafplaats Elzenhof in Harderwijk 16 uur geleden
Afbeelding
Wim en Tina Zwaart verkopen restaurant Ratatouille in Harderwijk: ‘Na 40 jaar is het tijd voor andere dingen’ 17 uur geleden
Afbeelding
Bottermuseum Harderwijk krijgt gratis verf van AkzoNobel: verven van een botter kost zo 4.500 euro 20 uur geleden
Afbeelding
Stadsmuseum Harderwijk wordt derde in strijd om VriendenLoterij Museumprijs 2022 21 uur geleden
Afbeelding
Harderwijkse verenigingen halen samen ruim 45.000 euro op voor Grote Clubactie 21 uur geleden
advertentie
advertentie

Regiotreffers

Logo
advertentie