!
Afbeelding
Betty de Wit
Column

Lakschoentjes

2 februari 2022 om 13:08 Column

Mijn jongste dochter is onlangs 55 jaar geworden. En dat telt dan wel op. Zelf ben ik al aardig op leeftijd, maar zij rent me wel achterna. Erger is misschien, dat ze met geen mogelijkheid een verlanglijstje kan bedenken. Schijnbaar is ze nu al verzadigd van al het goede op aarde. Samen zitten we er wat over te mijmeren, en zo komt haar vierde verjaardag van lang geleden in haar gedachten. ,,Ja”, zo vertelt ze, ,,toen ik vier werd kwam papa me een pakje op bed brengen, hij moest op tijd met de trein naar zijn werk. Nú weet ik nog hoe sneu ik was met een paar degelijke, bruine schoenen die uit het pakje tevoorschijn kwamen. Ik had mijn zinnen gezet op een zwarte lakschoentjes. De tranen van teleurstelling vielen op de nieuwe schoenen.”

In die tijd kocht je nou eenmaal geen luxe, zo verdedig ik mijn misser van toen. Dit alles is lang geleden gebeurd en eerlijk gezegd spijt het me nu nog voor dat kind. En nog steeds heeft ze nu geen verlanglijstje. We gaan op een ander onderwerp over. En vergeten het verhaal van de lakschoenen weer.

Later spreek ik haar man en die verzint: ,,Als we met elkaar nu eens alsnog lakschoenen geven?”  Blij stem ik daar mee in. Het is alleen jammer dat de pakketdienst het zo druk heeft, zodat we op haar verjaardag toch nog met lege handen staan. En daar houd ik juist niet van, ik mag nou eenmaal graag wat geven.

Een paar dagen later gaat bij mij de telefoon en daar jubelt een blijde stem: ,,Ik heb een paar prachtige lakschoenen gekregen! Ik was alleen thuis en toen kwam de post me een mooie doos brengen. Wel wat verbluft stond ik er mee in mijn handen en bedacht toen dat het inderdaad voor mij zou zijn. Bij opening kwamen er een paar prachtige, zwarte lakschoenen tevoorschijn. De tranen van blijdschap sprongen me in de ogen. Dit had ik nooit kunnen bedenken. Voorlopig draag ik ze alleen in huis. Met zulke mooie schoenen moet je toch uiterst zuinig zijn. Het zijn wel de schoenen uit mijn kinderdroom.”

Mooier had niemand het kunnen bedenken, om op je vijfenvijftigste verjaardag een kinderdroom in vervulling te zien gaan.

De 91-jarige Betty de Wit uit Harderwijk schrijft korte verhalen over haar belevenissen in coronatijd. Meer lezen van Betty? Koop haar boek ‘In Lockdown met de Kat’ bij de boekhandel of stuur een mailtje naar bettydewit1930@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie