Afbeelding
Marthijn van Leeuwen
Column

10.000

Column

Vorig jaar deden we tijdens de lockdowns meer spelletjes dan nu. We zijn een beetje moe van spelletjes geworden. Wat zijn we toch vervelende mensen. Nu heb ik iets bedacht voor Oudejaarsavond. Inderdaad, toch weer een spelletje. Tegen verzuring. Speel het gerust in je eentje, maar leuker is het samen te doen. Het kan ook heel goed in een whatsapp-groep. Je bent slim als je het speelt met mensen die deze column niet lezen, want ik help je alvast op weg. Het doel is de 10.000 halen. De vraag is: waar ben je dankbaar voor?

Ik help je op weg: Voor mensen die in ziekenhuizen en thuiszorg werken. Voor hulpdiensten, die ondanks respectloze behandelingen toch hun werk (ook vrijwillig) blijven doen. Voor de leiding van de stad Harderwijk en haar onderhorige plaats Hierden, door burgemeester en wethouders, ambtenaren. Voor de CAI, die mogelijk maakte dat zoveel goed nieuws ons kon bereiken. Voor zuurstof die naast al die meer en minder gewenste stoffen nog steeds voldoende in de lucht aanwezig is. Voor een goedlopende nieuwe Kringloopwinkel in Hierden. (Er zijn er meer daar!) Voor de Van Delft winkel in Harderwijk, die naast pepernoten, ook nog ouderwetse lik-koekjes verkocht in de kleuren wit, roze en geel (en nog meer). Dat we gebruik mogen maken van de openbare ruimte: haven, stad, dorp, platteland, bos en zandverstuiving. (Dit telt voor 6). Dat je heerlijk kunt wandelen, fietsen, scootmobielen. (3). Dat je buren hebt. Dat soms heel drukke mensen, toch bereid zijn je te woord te staan. Dat er goede scholen zijn. Dat ondanks stijgende energie prijzen, we elkaar warmte kunnen geven, kosteloos. Dat kleren waar je een jaar langer mee doet, ook nog heel goed te dragen zijn. Dat er kinderen zijn geboren met soms heel hoopvolle namen. (Wat dacht je van Manuel?) Dat er ondanks alle tegenstand dit jaar zelfs een ‘Café de Liefde’ is geopend in Harderwijk. Dat er een asielzoekerscentrum is, waar bange, vermoeide, vluchtende mensen, een eerste landingsplek kunnen ontvangen. Dat daar ook vrijwilligers werken. Dat in de oude synagoge eenzamen een maaltijd konden genieten. Dat we naast de Ceintuurbaan nu een dure eigen Berlijnse muur hebben. Dat er prachtige initiatieven zijn voor een lokale economie. Dat het alweer even gevroren heeft, met prachtige rijp als gevolg. Dat dieren dit jaar geen last hoeven hebben van vuurwerk.

Mijn ruimte voor deze column is op. Het begin is even moeilijk, maar gaandeweg wordt het makkelijker, word je zelf ook een dankbaar mens. Wat is er ook nu nog veel om dankbaar voor te zijn. Voor je elkaar gelukkig nieuwjaar toewenst, eerst het oude goed (en wellicht gelukkiger dan gedacht) afronden. 10.000 redenen tot dankbaarheid, oftewel 103:1,2.

Ds Marthijn van Leeuwen

Afbeelding
Tentweek Harderwijk in laatste week zomervakantie 13 uur geleden
Afbeelding
Boekpresentatie Ik lees en zing groep 3 14 uur geleden
Afbeelding
Ook voor de geslaagden van het VSO ZML De Lelie kan de vlag uit 14 uur geleden
Afbeelding
Podiumspektakel Harderwijk in opbouw 14 uur geleden
Afbeelding
Re-creatie Column 22 uur geleden
Afbeelding
Abnormaal Column 5 jul, 15:01
Afbeelding
Geen boete voor barmhartigheid 5 jul, 15:00