!
Afbeelding
Eva Hoogland

Column: ‘Mam, ik wil ‘m er NU uit’

20 september 2021 om 11:52 Column

Het is een week geleden dat ik dit berichtje naar mijn moeder stuurde. Haar antwoord? Eerst maar even bellen met de GGD. Die hadden een aparte tak in hun organisatie gericht aan deze vragen. Maar ik had mijn research gedaan en ik wist het zeker: ik ben er he-le-maal klaar mee.

Dit verhaal begon een klein half jaar geleden toen ik besloot een spiraaltje te nemen. Aangezien ik bewust geen research had gedaan naar het onderwerp, ging ik helemaal blanco naar mijn huisarts. Die raadde aan om de Mirena te nemen; het spiraaltje met hormonen. ‘Maar ik wil geen hormonen’, zei ik terug. Mijn ervaring met de pil was waardeloos. Het maakte mij ongelukkiger, onzekerder en angstiger. ‘Geen zorgen’, zei de huisarts, ‘de hormonen zijn maar plaatselijk. Je zult er geen last van hebben’. En nog geen twee weken later had ik de Mirena in mijn buik.

We gaan weer terug naar vorige week, toen ik in gesprek was met mijn vriend. Hij vroeg of ik nog wel gelukkig was. 

En op die vraag kon ik geen antwoord geven. Ik, de grootste optimist die ik ken. De blijerd van elke vriendengroep in een leven waar ze van droomde, kon niet zeggen of ik gelukkig was. Want ik was weer ongelukkiger, onzekerder en ook angstiger. En vooral dat laatste merkte ik veel ‘s nachts, toen mijn melige dromen veranderde in dagelijkse nachtmerries. 

Ik was er dus klaar mee. De hormonen namen mij weer over. En je denkt misschien; ‘schat, ben je niet gewoon een beetje gestresst?’. Absoluut niet. Steeds meer horrorverhalen over ervaringen met de pil en spiraal komen online te staan. Een professor gynaecologie schreef zelfs dat het je hele hormoonhuishouding overneemt. 

Dus ja, ik ben er klaar mee. En ik vind dat het taboe ook wel doorbroken mag worden. Het is allereerst al gek dat vrouw verantwoordelijk is voor het voorkomen van een zwangerschap. En ten tweede dat het, ondanks dat het zo veel negatieve ervaringen en gevolgen heeft, tóch nog wordt verwacht.

Dus bij deze: ik ben er klaar mee.

Eva Hoogland

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie