!
Afbeelding
Peter Sitsen
Column

Peter Sitsen zit te wachten op het TikTok filmpje van de daders die fietsen op A28 hebben gegooid: ‘Alles voor likes’

28 februari 2024 om 17:00 Column

Vroeger, toen ik nog een jonge baldadige tiener was in plaats van een baldadige veertiger, verveelde ik me wel eens. Dat doen tieners nou eenmaal. Dan gingen we kattenkwaad uithalen, logischerwijs. Althans, dat noemen we nu zo, toen was het gewoon stoer natuurlijk. Gingen we fikkie stoken, belletje lellen, nep brieven bij willekeurige mensen in de bus gooien, neptelefoontjes plegen, dat soort dingen. Portemonneetje trekken, kent u dat nog? Later, toen we gingen puberen, gingen we de meiden achterna of feestjes van andere klassen onuitgenodigd met een bezoekje vereren. Stiekem een fles Passoa achteroverslaan in het fietsenhok bij de kerk. Wat we ook deden, we gingen niet zover dat er mensen in gevaar kwamen of gewond raakten. 

Ik doe nu wel de aanname dat het jongeren waren en dat het er meer dan één was, een volwassenen haalt dit niet in zijn hoofd lijkt me

Corona heeft ons nog niet zo heel lang geleden geleerd dat die grenzen wat verlegd zijn. Rellen, politiewagens op hun kant mikken, dat soort dingen. Of plantenbakken slopen in het centrum, terrassen van horecazaken overhoopgooien. En het moet wel kapot natuurlijk, anders is er niets aan. Afgelopen week liep de verveling bij enkelen zo hoog op dat het ze leuk leek om fietsen van een viaduct op de A28 te mikken. Diverse auto’s liepen schade op en hoewel het daarbij bleef had het veel slechter kunnen aflopen natuurlijk. Ik doe nu wel de aanname dat het jongeren waren en dat het er meer dan één was, een volwassenen haalt dit niet in zijn hoofd lijkt me. Superstoer natuurlijk en daar kon de jonge versie van ondergetekende een puntje aan zuigen. 

Ik vraag me altijd af hoe die gasten nu slapen

Ik vraag me altijd af hoe die gasten nu slapen. Zijn jullie voldaan? Trots? Stoer? Geven jullie elkaar een boks en zeggen jullie: ‘Lekker gewerkt? Maar jammer dat er geen ongelukken zijn gebeurd?’ Of hebben jullie toch spijt, spijt dat jullie je zo hebben laten opjutten door elkaar? Zijn jullie bang dat ze er achterkomen dat jullie het waren? Hebben jullie de route van die bewuste avond al zeven keer nagelopen op eventuele camera’s die jullie gezien zouden kunnen hebben? Of zijn jullie voor niemand bang en acht jullie jezelf onaantastbaar? Hebben jullie al nagedacht hoe je ooit nog aan een baan komt als ze straks weten wie jullie zijn? Hoe je de schade gaat betalen in dat geval? Het lijkt me een kwestie van tijd tot er een TikTok filmpje of iets dergelijks opduikt van deze held(en). Want daar is het toch allemaal om te doen? Alles voor de likes. Kan jullie het wat schelen dat je je halve toekomst om zeep helpt. Je bent stoer, dat is wat telt. 

Ik denk nog heel even aan mezelf, een jaar of dertig geleden. Wat een saaie braveriken waren wij.

petersitsen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie