Peter Sitsen.
Peter Sitsen. Peter Sitsen
Column

Peter Sitsen over Pieter Omtzigt en vermoeidheid: ‘Ik overweeg te verhuizen naar het oosten voor de nodige rust’

9 februari 2024 om 18:00 Column

Voor wie dacht dat er een stabiel rechts kabinet zou komen: helaas. Pieter Omtzigt doet niet meer mee. Denkt-ie. Misschien ook wel hoor, maar voor nu even niet meer. Snapt u het nog? Nog los van het feit dat de broze verhoudingen, het gebrek aan wederzijds vertrouwen en de meespelende ego’s een eventueel gevormd kabinet sowieso binnen een maandje of vijf-zes ten gronde zouden hebben gericht, was het wel te verwachten dat een van de vier partijen de stekker eruit zou trekken. Ik had Pieter graag in de regering gezien, maar het werd hem vermoedelijk te heet onder de voeten en ik kan mij zo voorstellen dat hij gewetensbezwaren kreeg. Bovendien is dat regeren bijzonder vermoeiend.

Zo hadden wij het op kantoor deze week over wat je als eerste zou veranderen als je morgen aan de slag kon als minister-president. Het verbaast u niet: er waren evenzoveel (veelal matig onderbouwde) ideeën als deelnemers aan de discussie en niemand werd het met elkaar eens. En hoe meer we het met elkaar oneens waren, hoe harder we gingen praten en hoe meer we het op de man gingen spelen. Ook ondergetekende liet zich lekker meeslepen. Wat dat betreft zouden we dus allemaal zo de politiek in kunnen. Ik zou het ook wel willen hoor, als het niet zo dodelijk vermoeiend zou zijn. Bovendien ben ik veel te bang dat iemand me een elleboogstoot verkoopt.

Hoe het verder moet? Geen idee. Misschien is het beste idee nog wel om het hele zooitje op de schop te gooien. Kiesdrempel fors omhoog, maximaal een partij of zes die mogen meedoen en de uitslag is bepalend. Geen dealtjes, geen ingewikkelde gedoogconstructies, gewoon de uitslag respecteren en aan de slag. Je bent een volksvertegenwoordiger en daar heb je voor gekozen. Dus: je zit er voor mij, voor mijn buurman, mijn tante en elke inwoner van dit kleine kikkerlandje. Niet voor jezelf. Bovendien: hoe minder partijen er aan tafel kunnen zitten, hoe makkelijker de formatie en hoe sneller we dit land weer vlot kunnen trekken. Voorts lijkt me een goed idee om een soort examen in te voeren voor je de Kamer in mag. Gewoon een algemeen vragenlijstje om te bepalen of je wel goed genoeg beseft wat het van je vraagt om volksvertegenwoordiger te zijn. Uiteraard mag eenieder die dat wil de Kamer in, maar dat wil niet zeggen dat ook iedereen dat kàn.  

Maar ja, ik sta aan de wal samen met de andere stuurlui die het allemaal zo goed weten. Ondertussen bekijken hoe ons landje stuurloos ronddobbert terwijl iedereen aan het roer probeert te trekken. Ik overweeg tegen beter weten in een verhuizing naar het oosten van het land. Lijkt me heerlijk om daar tot rust te komen.

petersitsen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie