Columnist Peter Sitsen.
Columnist Peter Sitsen. Peter Sitsen
Column

Peter Sitsen over Matthijs van Nieuwkerk, ook onze columnist heeft wel eens iets oneerbaars gezegd

8 februari 2024 om 13:17 Column

Dus de Hilversumse beerput ging weer een stukje verder open. Matthijs was er uiteraard als de kippen bij om nog maar eens enorme spijt te betuigen. Matthijs is een beetje wereldvreemd misschien, die denkt nog steeds dat hij zijn carrière kan reanimeren. Natuurlijk, hij moet zijn excuses aanbieden, maar doet dit wel erg opzichtig onder het motto: ‘ik heb toch sorry gezegd, kan ik nu weer verder?’ Het schijnt zelfs dat RTL van mening is dat Matthijs weer aan het werk mag. Nog een bijzonder goede reden om die zender vakkundig te blijven negeren voortaan. Gelukkig is de zender afgelopen maandag van standpunt veranderd. Matthijs gaat nog niet aan de slag bij RTL.

Andere beschuldigden ontkennen in alle toonaarden, weer anderen doen er wat meer het zwijgen toe. Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten. Lang en erg pijnlijk. Tot je ècht spijt hebt en niet alleen maar omdat anderen vinden dat je spijt moet hebben.

Als je, tot voor kort, een carrière bij de publieke omroep ambieerde als bijvoorbeeld vrouw of homoseksueel zijnde, schijn je te hebben moeten accepteren dat je getreiterd, gekleineerd, geschoffeerd of geïntimideerd werd. Dat was doodnormaal en eigenlijk wist niemand beter in Hilversum. Had je maar geen vrouw of homo moeten worden. Nu het toch iets minder normaal blijkt te zijn dan menig machoman dacht, kijken ze elkaar wat meewarig aan allemaal. Mocht dat dan niet? Moeten we nu zeggen dat we het helemaal anders gaan doen? Om vermoedelijk over een jaar of vier te laten constateren dat er helemaal niks veranderd is en er nu echt de bezem door moet.

Zo langzamerhand ga je als man zijnde ook eens bij jezelf nadenken

Zo langzamerhand ga je als man zijnde ook eens bij jezelf nadenken. Heb ik weleens iets oneerbaars gezegd? Mijn vrouw knikt direct overdreven hard van ja aan de andere kant van de tafel. Maar eigenlijk bedoel ik dan tegen iemand die daar niet op zat te wachten. Ik kan mij goed voorstellen dat ik in de wat meer hormoon gedreven vrijgezellenjaren wel eens iets heb gezegd wat op of over het randje was. Maar ja, in de paringsdans die men kroeg of discotheek noemde, was dat eigenlijk meer regel dan uitzondering. Van alle betrokken partijen overigens.

Waar trek je de grens? Kun je nog iemand versieren in de kroeg bijvoorbeeld? Moet er schriftelijke wederzijdse instemming zijn, zwart op wit, voor een amoureuze uitspatting? Het is eigenlijk een bespottelijke vraag als je leest hoe het er in Hilversum aan toe ging. Gelukkig heb ik nooit iemand in het gezicht gespuugd, geïntimideerd, vernederd of een foto van mijn geslacht gestuurd. Als je je afvraagt wat de grens is tussen dergelijke praktijken of een flirt, dan moet je misschien even in de leer bij Matthijs. Die legt het graag uit.

petersitsen.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie