Entree Kermis Nostalgique
Entree Kermis Nostalgique Wim Balke

Terug naar begin twintigste eeuw met Kermis Nostalgique op Smeepoortenbrink

Activiteiten

HARDERWIJK Levende Historie Harderwijk (LHH) is een vereniging die de geschiedenis in Harderwijk tot leven brengt tijdens historische evenementen. De vereniging is actief in twee tijdperiodes: de Hanzeperiode (16e eeuw) en het begin van de 20e eeuw.

LHH bestaat dit jaar twaalf en een half jaar en telt zo’n 40 leden, voor het overgrote deel uit Harderwijk afkomstig. De leden zijn allen ‘spelers’ en daarnaast zijn ze meestal ook binnen de vereniging actief in commissies voor kleding, decor, keuken en spel. Decors en kleding worden alle zelf ontworpen en ontwikkeld. Er wordt veel tijd en moeite gestoken in het zo correct mogelijk kleden van de spelers met ook gebruik van authentieke materialen. Het spel van LHH kenmerkt zich in belangrijke mate door de interactie met de bezoekers. Waar het publiek bij zogenaamde re-enactment evenementen achter een hekje toe mag kijken, worden bezoekers bij LHH actief bij de evenementen betrokken. Bijvoorbeeld door bij een Middeleeuwse dans mee te doen.

HANZEPERIODE In de genoemde Hanzeperiode speelt LHH de middeleeuwse markt, die op verzoek of op eigen initiatief wordt gespeeld. Die markt bestaat uit een wagenspel, een terechtstelling met een schandblok, uit het opvoeren van Middeleeuwse dansen en toneelstukken en er ontbreken natuurlijk geen marktkramen. Met name kun je handelskramen, een wolspinster, een schrijnwerker, de geldwisselaar of een muziekkraam aantreffen. Dat alles in wisselende samenstellingen, afhankelijk van de gelegenheid en de mogelijkheden van de leden.

BEGIN TWINTIGSTE EEUW De periode ‘begin van de twintigste eeuw’ wordt aanstaande zaterdag 24 september met een Kermis Nostalgique teruggehaald in de tijd. Met als insteek straattheater spelen de LHH-spelers spraakmakende acts uit een kermis van begin vorige eeuw. Toen was de kermis een echte jaarmarkt, veel meer vertier was er niet. Vermaak je met de poppenkast of met een nieuwigheid, zoals een voorstelling van de toverlantaarn.

De waarzegster is aanwezig, evenals de wonderdokter, een goochelaar en een spraakmakend kabinet met de meest onwaarschijnlijke dieren.

Voor de jeugd is er een ring, waarbinnen acrobatische toeren kunnen worden uitgehaald. Denk aan steltlopen, eenwieler berijden, oefeningen met ringen, enz.

Losse kermisfiguren komt men tegen in de vorm van ‘freaks’, afwijkende types; zoek ze op.

De Kermis Nostalgique is met name leuk voor ouders met kinderen. Verwacht ook een Kop van Jut voor de stoere bezoekers en de lachspiegels kun je tegen komen.

SMEEPOORTENBRINK De Kermis Nostalgique wordt 24 september opgevoerd op de Smeepoortenbrink. Voor de gelegenheid wordt de brink die dag afgesloten en is er één ingang via de Smeepoortstraat.

De toegangsprijs is, net als de hele Kermis, ouderwets gehouden. Voor 100 cents (een euro) per persoon heb je uren vertier en stap je 100 jaar terug in de tijd.

Tussen 13.00 uur en 17.00 uur is iedereen van harte welkom.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Harderwijker 101 jaar oud en nog steeds boodschappen op de fiets doen 2 uur geleden
Afbeelding
Inclusie agenda niet langer onder kopje zorg en welzijn: Kwaliteitsslag door gemeente Harderwijk 3 uur geleden
Afbeelding
Harderwijkse atleten van Athlos sprinten tegen Usain Bolt 4 uur geleden
Afbeelding
Kaarten Pop Meets Classic voor voedselbank in Harderwijk 4 uur geleden
Afbeelding
Uitstel antwoord op vragen exploitatie van sportcafé sportcomplex De Sypel 5 uur geleden
Afbeelding
Energievolle ‘zonnebloem’ aan de Randweg in Harderwijk 5 uur geleden
Afbeelding
Ruimte binnensport is al jaren ‘bevroren’ door krapte 5 uur geleden