Instructeurs van Sportcentrum Iedema konden hun leden vanaf 1 juli weer ontvangen. Foto: Karin Huijzendveld - KH Fotografie
Instructeurs van Sportcentrum Iedema konden hun leden vanaf 1 juli weer ontvangen. Foto: Karin Huijzendveld - KH Fotografie (Foto: Karin Huijzendveld - KH Fotografie)

Sportscholen ‘onnodig lang dicht’

  Nieuwsflits

HARDERWIJK - Na 3,5 maand dicht mochten 1 juli de sportscholen als één van de laatste ondernemers weer open. Sportschoolhouders hebben hun ruimtes coronaproof gemaakt, maar zagen in de tussentijd met lede ogen toe dat een deel van de leden afhaakte.

Marco Jansen

Sportcentrum Iedema had voor de crisis 2300 leden en zakte in mei tot onder de 2000. Inmiddels telt het centrum van Sjaak Salomé en Alida van de Kolk er weer 2100. Salomé vindt dat zijn sportschool 1,5 maand onnodig dicht is geweest. “Tot 11 mei zat iedereen in hetzelfde schuitje. Na die belangrijke persconferentie mocht de horeca op 1 juni weer open, maar sportscholen pas op 1 september. Dat was niet logisch meer, aangezien we met ruim 2400 m2 genoeg ruimte hebben. In plaats van proefdraaien met 30 of 100 man was het zonde van onze financiën. We hadden de contributie van onze leden al met de helft gereduceerd. Ook konden we geen huurders meer huisvesten.”

Salomé spreekt van geluk dat zijn bedrijf na een paar goede jaren genoeg vlees op de botten heeft. “We hebben de laatste jaren geen grote investeringen gedaan. Daardoor kunnen we dit opvangen.”

Inmiddels is de luchtbehandeling geoptimaliseerd en is er veel ventilatie van frisse buitenlucht. Door de vakantieperiode is er geen tekort aan apparaten. “We hebben ook looproutes aangegeven. Men gaat aan de voorkant naar binnen en achter weer weg. Zodat als het toch druk is, je elkaar nooit hoeft te kruisen."

Inge Baars uit Zeewolde runt sinds twee jaar Sportschool Hierden. Zij telde net voor de corona-uitbraak 270 leden. “Het gaat weer de goede kant op. We hebben in twee weken weer 20 nieuwe inschrijvingen en zitten nu op 245 leden.” In de afgelopen maanden heeft het sportcentrum een flinke upgrade gekregen. Door kleinere ruimtes samen te voegen is de fitnessruimte verdubbeld met ruim 60m2 tot nu 130 m2. “Er was al een verbouwing gepland en deze is naar voren geschoven. Dat was achteraf een goede keuze. De apparaten staan nu verder uit elkaar. We hebben een crossfit rek en extra apparaten toegevoegd en de kleedkamers opgeknapt.”

Buiten heeft ze voldoende ruimte om vanaf juni groepslessen en yoga aan te bieden. Ook staat er een grote tent waarin spinningles wordt gegeven. “Daar werd gretig gebruik van gemaakt. Het is leuk om te zien dat mensen echt weer toe waren om te bewegen. We hadden wel online video’s op ons YouTube kanaal maar mensen vonden het moeilijk om de discipline en motivatie te houden. En na een periode van isolement zag je dat ze ook het sociale aspect gemist hadden.”

Bodyworld Fitnesscentrum aan de Vuldersbrink had in de nacht van 1 juli een ludieke opening bedacht. “We wilden iets speciaals doen voor onze leden en zijn van dinsdag- op woensdag om 0.00 uur tot 2.00 uur open gegaan voor de mensen die wilden sporten. Een stuk of zeven leden kwamen hier op af. De volgende ochtend zijn we om 8.00 uur open gegaan en dat is nu weer dagelijks tot 22.00 uur”, vertelt Dina Benamar (23), de dochter van sportschooleigenaar Ben.

Bodyworld bestaat 3,5 jaar en zag in coronatijd een derde van de leden afhaken. “We zijn wel tegen de 100 leden kwijtgeraakt en zitten nu rond de 200. Er zijn er weer een paar terug en sommigen twijfelen nog omdat ze niet weten hoe lang deze periode gaat duren.”

Om die reden heeft Bodyworld de sportschool zoveel mogelijk coronaproof gemaakt. “De 1,5 meter afstand is overal aangegeven en bij de ingang staan flesjes desinfectiemiddel. Iedereen maakt alles wat hij aanraakt schoon: van loopbanden, schijven tot het waterpunt.”

Vooraf reserveren hoeft niet. “Wij hebben genoeg ruimte om de 1,5 meter te garanderen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden