!
Veel bereikt in de afgelopen acht jaar.
Veel bereikt in de afgelopen acht jaar. gemeente Harderwijk

Gert Jan van Noort van Harderwijk Anders stopt als wethouder

20 januari 2022 om 09:00 Politiek

HARDERWIJK Na twintig jaar stopt Gert Jan van Noort met de politiek. Drie periodes was hij fractievoorzitter van Harderwijk Anders en de laatste acht jaar wethouder. Hij stapte in op het moment dat er sprake was van een cultuurverandering en dat streven is naar zijn mening gelukt. Inmiddels is hij al bezig met het vinden van nieuwe werkzaamheden.

Na drie raadsperiodes voor Harderwijk Anders vond Gert Jan van Noort het eigenlijk wel welletjes. Maar juist op dat moment werd zijn partij gevraagd mee te doen in het college van burgemeester en wethouders. Een uitdaging die hij wel wilde aangaan.

,,Het was juist in de periode tegen het einde van de crisis, al waren er financieel nog wel problemen. In Harderwijk wilde men gaan voor een cultuurverandering. We moesten de gemeente klaarstomen voor de periode die zou komen.”

Dat moest naast Van Noort met nog twee nieuwe wethouders in de persoon van Jeroen de Jong en Christianne van der Wal. Als enige wethouder met ervaring was op dat moment Pieter Teeninga actief.

Het was ook het moment waarop Harderwijk naast een nieuwe gemeentesecretaris in de persoon van Harm-Jan van Schaik een nieuwe burgemeester kreeg. ,,De acht jaar daarna zijn een dynamische periode geweest die veel goeds heeft gebracht.”

ORGANISATIE Nu vindt hij het welletjes te stoppen. ,,Ik heb bij mijn aantreden al gezegd dat ik maximaal acht jaar wethouder wilde zijn. Anders ga je onderdeel uitmaken van de organisatie. Bovendien heb ik er dan twintig jaar politiek op zitten.”

Het is een tijd waarop Gert Jan van Noort trots is. ,,Toen wij in 2014 een nieuw college gingen vormen was dat gebaseerd op onderling vertrouwen. Het met elkaar gaan doen. Vanaf de start hebben we fantastisch met elkaar samengewerkt.”

Doel was de burgers van Harderwijk en Hierden meer bij het beleid te betrekken. Zodat men niet als college alleen het verhaal zou vertellen. Dat is volgens Van Noort ook gelukt en hij is blij dat de inwoners dat ook uitdragen. 

Er is veel gerealiseerd zegt Gert Jan van Noort. Hij wijst op het Waterfront, de Boulevard, de binnenstad, het oude stadhuis, twee musea. Waarmee Harderwijk volgens hem een geweldige plek is geworden. De uitdaging van toen en nu ziet hij vooral binnen het sociaal domein.

,,Wat we in Harderwijk doen met z’n allen is alle uitdagingen op te pakken. We zijn bezig met een goed team dat vertrouwen in elkaar heeft maar ook goed samenwerkt met de raad en de overige partners. Dan ook krijg je dingen voor elkaar.”

OMGEVING Hij ziet Harderwijk wat betreft de samenwerking als een voorbeeld voor veel andere gemeenten maar het allemaal net niet lukt. Dan is er net te veel meningsverschil tussen college en raad. ,,De sfeer in Harderwijk is ook de omgeving waarin ik kan werken. We zijn creatief, durven beslissingen te nemen. Dat gun ik iedereen die binnen een bestuur werkzaam is.”

Dat is ook iets wat hij zijn opvolger toe wenst. Teambuilding is belangrijk. ,,Je moet werken vanuit een visie, een koers, doelen die je voor ogen hebt. Mooi dat dit binnen ons bestuur is gelukt.”

Investeren in de samenleving vindt Gert Jan van Noort belangrijk. Op het gebied van cultuur, gezondheid en welzijn. ,,Niet alleen in ruimtelijke dingen maar ook in welzijn.” Voorbeeld van zo’n netwerk vindt de scheidend wethouder als het gaat om cultuur. Waarin veel partijen zich hebben verenigd binnen Stad als Podium. Maar ook de samenwerking in de zorg is tot stand gebracht. Als voorbeeld bij de samenwerking in de zorg is de netwerksamenwerking Gezond Veluwe.

MIDDEL Gert Jan van Noort vindt het mooi dat cultuur en sport als middel kunnen worden ingezet voor het sociaal domein. ,,Dat we mensgericht werken. Het gaat om onze inwoners. Waarbij we beseffen dat niet alles goed gaat. De inhoud staat bij ons centraal.”

Het samenwerken staat voor Van Noort centraal. Het niet alleen vanuit het eigen belang denken. Al is wellicht niet alles even snel tot stand gekomen de laatste tijd door de rol die corona toch speelt op tal van terreinen.

THEATER Hoe staat het met de komst van een nieuw theater, een streven waarna al veel onderzoek is verricht. ,,Dat blijft op de agenda staan. Het mooist zou het zijn wanneer dit een plek vindt rond de Boulevard. Maar er zijn nog allerlei ontwikkelingen gaande die daarbij een rol kunnen spelen. We weten bijvoorbeeld niet wat er in de toekomst met het Dolfinarium gaat gebeuren.”

Aan het nieuwe theater wordt aandacht besteed in de cultuurnota die op korte termijn aan de raad wordt aangeboden. Intussen kan men naar de mening van Gert Jan van Noort prima terecht in het Infrapark. Daar is ruimte voor duizend mensen als het gaat om bijvoorbeeld pop- of koorconcerten. En tussen de vijfhonderd en zeshonderd stoelen kunnen worden geplaatst voor een theater- of cabaret voorstelling.

In de periode dat de taken op het gebied van het sociaal domein naar de gemeente ging was het best een onrustige tijd, waren mensen onzeker. ,,Het was een tijd waar je stevig in je schoenen moest staan.”

FYSIEK Als college heeft men af en toe wel eens met bedreigingen te maken gekregen. ,,Maar het heeft mij nooit belemmerd in mijn werkzaamheden. Fysiek ben ik zelf nooit bedreigd. Je weet dat je als wethouder een andere positie hebt in de maatschappij.”

Dat mensen ontevreden zijn, vindt Van Noort soms wel eens lastig. ,,Belangrijk is dat je als college vasthoudt aan de koers die je hebt uitgezet. Je moet ook durven uitkomen voor je fouten.” Dat kan voorkomen in het sociaal domein waar jaarlijks in Harderwijk negentig miljoen euro in rond gaat.”

Van Noort is er best trots op dat hij thema’s als eenzaamheid, vergrijzing, veiligheid en zorg ook binnen de commissie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) mag behartiging. ,,Dan zit je soms ook met een minister of staatssecretaris om tafel. Dan is het leuk dat Harderwijk voor veel van de ruim 350 gemeenten in ons land toch een voorbeeldfunctie heeft.”

Hij is blij een gemeente achter te laten die kon blijven investeren in onder meer sport en cultuur. ,,Dat we gelden voor het sociaal domein daarvoor ook altijd hebben gereserveerd. Daardoor hebben we nog reserves, al raken die wel op. Het is belangrijk dat het Rijk met extra geld komt. Dat doen ze ook naar mijn verwachting maar we weten nog niet met welke bedragen en voor welke periode.”

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie