!
Energie
Energie Pixabay

Aanpak vraag elektriciteit

3 januari 2022 om 22:14 Politiek

HARDERWIJK De gemeenteraad van Harderwijk verleent medewerking aan het bestemmingsplan dat uitbreiding van het transformatorstation aan de Leuvenumseweg mogelijk moet maken.

Met de uitbreiding moet worden voldaan de groeiende vraag naar elektriciteit. Het Harderwijker station is een belangrijk knooppunt in het totale netwerk op de Noord-Veluwe. Het wordt niet wenselijk gevonden dat langer moet worden gewacht op de uitbreiding. Ondernemers kop het bedrijventerrein Lorentz in Harderwijk komen nu soms al in de problemen. Het huidige net biedt nauwelijks mogelijkheden om nieuwe aanvragen te honoreren. Voorzien wordt dat met de huidige capaciteit van het transformatorstation delen van Harderwijk en later van Nunspeet en Nijkerk vanaf 2024/2025 niet meer kunnen worden voorzien van elektriciteit.

De vraag naar energie neemt sterk toe, mede omdat gestreefd wordt tot afschaffing van het gebruik van gas te komen maar ook het gebruik van fossiele brandstoffen wordt gereduceerd. Dat betekent dat ingezet wordt op de productie van duurzame energie. Met de direct omwonenden - al zijn dat er niet veel - worden keukentafelgesprekken gevoerd om ze te informeren over de plannen. Verwacht dat in het eerste kwartaal van 2022 het ontwerp bestemmingsplan ter inzage kan worden gelegd.

Door gebruik te maken van de coördinatieregeling kan de gemeente efficiënter en sneller besluiten over de ruimtelijke projecten zoals in dit geval de uitbreiding van het transformatorstation. Procedures mogen gebundeld worden. Het brengt onder meer dat er maar eenmaal bezwaar kan worden gemaakt tegen het plan.

Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie