!
De burgemeester en de rabbijn luisteren intens naar het levensverhaal van een Joodse Harderwijker, zoals het wordt voorgedragen door een achterkleinzoon.
De burgemeester en de rabbijn luisteren intens naar het levensverhaal van een Joodse Harderwijker, zoals het wordt voorgedragen door een achterkleinzoon. Foto: Tjitte Dijkstra

Herdenking Joodse Harderwijkers

27 januari 2020 om 19:52 Algemeen

In navolging van de jaarlijkse Auschwitz herdenking werden ook in Harderwijk op 27 januari de Joodse slachtoffers uit onze stad herdacht. Sinds 2012 komen genodigden in de voormalige synagoge bijeen om de eenentwintig Joodse Harderwijkers te herdenken die tijdens de oorlog werden weggevoerd en vermoord.

Harderwijk - Bij die plechtigheid werden de namen van deze Joden genoemd en een stukje tekst over hun leven voorgelezen. Schokkend om te horen hoe jong sommigen van hen nog waren. Naast de vele toehoorders was ook deze keer burgemeester H.J. van Schaik aanwezig. Zoals gebruikelijk bij Joodse herdenkingen werden door rabbijn Shmuel Katz de kaddiesj en jizkor gebeden gezegd.
Aansluitend ging er in de Catharinakapel een documentaire in première over vijf bekende Joodse families uit Harderwijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie