!
Afbeelding
Foto: Shutterstock

Raad unaniem achter plan De Roef

13 maart 2020 om 09:34 Politiek

Harderwijk - De plannen voor de omvorming van wijkcentrum De Roef naar een positief gezondheidscentrum kunnen doorgang vinden. Binnen de raadscommissie Samenleving werd duidelijk dat geen verdere discussie in de raad zelf nodig wordt gevonden.

Wijnand Kooijmans

Dat betekent dat er een krediet van 150.000 euro wordt uitgetrokken voor de investering van de nieuwbouw van de Roef. Het huidige gebouw is toe aan renovatie waarbij de huisartsen behoefte hebben aan meer bedrijfsruimte en mogelijkheden. Met het plan wil het college van burgemeester en wethouders voorkomen dat de huisartsen voor een betere huisvesting aangewezen zijn op een externe partij.

Het CDA is wel kritisch ten aanzien van een mogelijke verdubbeling van de exploitatielasten van 75.000 naar 150.000 euro. Volgens wethouder Jeroen de Jong moet nog worden gekeken welk bedrag precies nodig is en mag de raad hierover meer inzicht verwachten bij de vaststelling van de kadernota. Hierna wordt het uiteindelijk benodigde bedrag opgenomen in de begroting. Met het opnemen van het bedrag wil het college valse verwachtingen voorkomen.

Waar mogelijk wordt het principe van circulair bouwen toegepast. Daarmee wordt, ondanks dat dit niet is vastgelegd in officiële regels, tegemoet komen aan de wens van de raad zo duurzaam mogelijk te bouwen.

Tijdens de realisering van het plan kunnen bestaande gebruikers uitwijken naar andere locaties, zoals De Kiekmure en De Bogen. De Kiekmure heeft hiervoor nog ruimte, zo geeft De Jong aan. D66 is van mening dat veel aandacht wordt besteed in het plan aan kwetsbare mensen, ouderen en kinderen. “Maar is er ook gedacht aan tieners en twintigers.”

Volgens wethouder Gert Jan van Noort is daaraan zeker gedacht. Zo wordt de jongerenwerker betrokken bij plannen voor jongeren in de leeftijd van 16 tot 27 jaar. Doel is ook de jongeren een mooie plek te geven in de wijk.

De aanpassing van de bestaande verkeerssituatie wordt door wethouder De Jong van essentieel belang gevonden. Het wegnemen van de huidige verkeersonveilige situatie was een belangrijk thema voor de omwonenden.

De Roef moet in de toekomst deels commercieel worden geëxploiteerd en deels maatschappelijk. Dat komt tot uiting in de tarieven voor de verhuur van de ruimten. Voor de verkeersafwikkeling komt er een extra ontsluiting aan de Stadswei die wordt afgesloten voor doorgaand verkeer naar de Hoefbladmeen. Het plan moet ook een extra impuls geven aan het winkelcentrum.

De verwachting is dat in de herfst van dit jaar de raad een definitief ontwerp kan worden voorgelegd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie