!
Afbeelding
Foto:
Column Betty de Wit

Ik mis iets

6 november 2020 om 10:59 Column

Wat me ontbreekt, weet ik niet. Maar deze tijd van het jaar voelt niet zoals het moet zijn. Komt dat nu ook door het coronavirus? Dat virus kun je toch niet overal de schuld van geven? Wat mis ik dan?

Ineens weet ik het, het is de sfeer. De warme sfeer in huis van de Sinterklaastijd.

Van folders, van dikke sinterklaasboeken vol cadeautjes. Ze zijn tot nu toe niet gekomen.

Vroegtijdig in oktober slepen de mensen al met kérstbomen. Bomen die in de maand december allang hun naalden hebben verloren.

In de novembermaand moeten de kinderen met die dikke reclamefolders al verlangend cadeautjes op een lijstje zetten. De gezellige tijd van zelf cadeautjes maken. Wij hadden vroeger thuis zelfs in de laatste Oorlogswinter nog een mandvol met cadeautjes weten te vullen. Alles uit vaak hergebruikte spullen.

Chocoladeletters waren er niet, maar gedichtjes zeker wel! De voorpret en de geheimzinnigheid om bijvoorbeeld wanten van schapenwol te breien. Van behangpapier een kalendertje maken. Het snel weg moffelen, als er iemand de kamer binnen kwam. Het mocht niet gezien worden, het moest een verrassing blijven. Wat een gezellige, geheimzinnige tijd.

Ik denk ook aan de tijd dat onze kinderen voor ieder een pakje maakten. Die heerlijke tijd voor Sinterklaas zijn verjaardag vierde. Waarom deze keer geen voorpret? Komt dat dan toch door het virus? Of komt het doordat we Zwarte Piet dit jaar niet meer in ons land tolereren?

De Piet die zo plotseling met luid gebons op deuren of ramen klopte en je zo liet schrikken? Dat je eigenlijk niet door de donkere gang durfde te gaan? Zwarte Piet met zijn takken roe en zijn jutezak, stel je voor!

Sinterklaas kan toch niet zelf pepernoten gaan strooien, met zijn mooie witte handschoenen aan? Nee, dat kan echt niet.

Maar om in oktober met kerstbomen gaan slepen, dat kan ook niet. Ik houd ondertussen de kleine hoop vast, dat er ondanks alles nog iets van het sinterklaasfeest blijft bestaan.

De 89-jarige Betty de Wit uit Harderwijk schrijft korte verhalen over haar belevenissen. Vorig jaar heeft ze het boek ‘Wat vertel je me nou?’ uitgegeven. Reageren? Bettydewit1930@gmail.com

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie