!
Afbeelding
Foto: Pixabay

Raad zeer verdeeld over hondenbelasting

9 juli 2021 om 11:02 Algemeen

Harderwijk - De fractie van de VVD komt bij de behandeling van het hondenbeleid in september met een voorstel de hondenbelasting af te schaffen. De partij is het, zo zegt Noha Lammerts van Bueren, niet eens met de basis op grond waarvan de hondenbelasting wordt geheven.

Wijnand Kooijmans

Tijdens het debat in de gemeenteraad werd duidelijk dat het voorstel van het college rond het hondenbeleid, niet ongeschonden de eindstreep haalt. Onder meer is er een voorstel te verwachten rond het beschikbaar zijn van dispensers.  Het voorstel deze niet meer als gemeente beschikbaar te stellen stuit bij meerdere partijen op bezwaren. Waar anderen vinden dat het hier gaat om de eigen verantwoordelijkheid van hondenbezitters.

Het voorstel van de VVD de hondenbelasting af te schaffen mag ook niet rekenen op onverdeeld steun van de andere partijen. Onder meer PvdA en GroenLinks vinden dat de belasting eigenlijk niet moet worden geheven. Maar vrezen ook voor het gat van 180.000 euro dat het afschaffen van de belasting in de begroting van de gemeente slaat.

Anderen zien de belasting als noodzaak om de benodigde maatregelen voor de hondenbezitters te kunnen treffen. Het gaat dan onder meer om het pleidooi voor meer prullenbakken en meer uitlooproutes. Ook is duidelijk dat partijen vooral in de zomermaanden willen dat de bakken vaker worden geleegd. Dit om stankoverlast tegen te gaan of te voorkomen. De raad heeft onder meer een brief van een inwoonster ontvangen die aangeeft vanwege de stank van de hondenpoep niet meer in haar tuin te kunnen zitten.

Henk Vermeer (Harderwijk Anders) ziet bezuinigingsmogelijkheden als het gaat om de inzet van boa’s voor de controle op de hondenpoep. In de praktijk worden, zo blijkt uit de cijfers, nauwelijks hondenbezitters betrapt. Hij wil dat de gemeente de nodige services aan de hondenbezitter blijft verlenen. Ook pleit hij voor het behoud van uitlaatroutes in Hierden waar er één dreigt te worden geschrapt aan de Kieftweg.

Martijn Pijnenburg (D66) vindt de zaken rond honden vooral goed geregeld in de wijk Drielanden, onder meer door het hondenstrand in het Crescentpark. Hij pleit voor veel dispensers. In de ene wijk zijn die meer verkrijgbaar dan in andere wijken maar daarvoor is wel een oplossing te bedenken, zo is zijn mening.

Marcel Heldoorn geeft aan dat negentig procent van de niet hondenbezitters aangeeft overlast te ondervinden. Om die reden vindt hij dat maatregelen nodig zijn. Onder meer moet wat hem betreft de handhaving beter. Volgens Pijnenburg wordt ten onrechte de suggestie gewekt dat iedere stoeptegel in Harderwijk is besmeurd met hondenpoep. Waar Gerdien Morren (CDA) aangeeft bij de maandelijkse opruimactie van haar partij, dat alle moeite moet worden gedaan om niet in de hondenpoep te trappen.

Ten aanzien van de hondenbelasting geldt dat het college overweegt, bij goed gedrag van de hondenbezitters, deze na twee jaar af te schaffen. De VVD wil daarop niet wachten.  Duidelijk is dat de meningen zeer verdeeld zijn. Onder meer wordt afgewacht welke zienswijzen door de inwoners worden ingediend als het gaat over het hondenbeleid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie