!
Afbeelding
Foto: Pixabay

Honderd sociale woningen extra

9 juli 2021 om 15:49 Algemeen

HARDERWIJK - Er worden honderd sociale woningen extra gebouwd in de tweede en derde fase van de nieuwbouwwijk Drielanden. Met alleen de stem van de VVD tegen heeft de gemeenteraad van Harderwijk hiermee ingestemd.

Wijnand Kooijmans

 In het plan werd uitgegaan van de bouw van 762 woningen. Van dit aantal vielen 518 woningen in het betaalbare segment tot 295.000 euro. Voor het bouwrijk maken van de grond stelt de raad 6,2 miljoen beschikbaar. Het realiseren van een geluidscherm langs rijksweg A28 kost 3,08 miljoen meer terwijl daarnaast 150.000 euro beschikbaar wordt gesteld voor de bescherming van de das.

Lang gesteggeld

Over de overeenkomst is lang gesteggeld tussen gemeente en de twee projectontwikkelaars. Over de honderd extra woningen moet nog verder worden onderhandeld. Hierbij moeten Uwoon en Omnia Wonen worden betrokken.

De wens om honderd woningen extra te realiseren werd via een wijzigingsvoorstel ingediend door de PvdA, Harderwijk Anders, Gemeentebelang, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie. Aanleiding is het groeiende tekort aan betaalbare huur- en koopwoningen in Harderwijk. Daardoor is de wachttijd voor een sociale huurwoning al opgelopen tot tien jaar. 

Bovendien is het aantal opgeleverde sociale huurwoningen de afgelopen jaren achtergebleven bij de planning. Harderwijk heeft bovendien bijna zeven miljoen euro van het Rijk gekregen om de woningbouw te stimuleren.

Hoogbouw nodig

Wethouder Bert van Bijsteren zegt de oproep van de raad te begrijpen. Wel komt hij nog naar de raad toe als het gaat om de financiële consequenties van het besluit. De uitvoering moet met alle betrokken partijen gestalte worden gegeven. Onder meer is extra hoogbouw nodig om de honderd extra woningen te realiseren.

Leefbaarheid

Menno Doppenberg (VVD) is bezorgd over de leefbaarheid in de toekomstige wijk. Hij vindt dat in de plaats van de bouw van honderd woningen extra moet worden ingezet op een betere doorstroming. Ook vindt hij dat de extra woningbouw indruist tegen de vrije marktwerking. Hij wijst op het scheef wonen dat veelvuldig voorkomt. Het gaat dan om mensen die in een te goedkope sociale huurwoning wonen. Reden voor zijn partij tegen te stemmen. 

Eerste stap

Waar Wilco Bos (PvdA) roept om bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Extra woningbouw ziet hij als een bittere noodzaak. Hij ziet de honderd woningen dan ook als een eerste stap naar de bouw van meer sociale huurwoningen. Het CDA gaf bij monde van Gerdien Morren aan dat nog wel moet worden gekeken naar zaken als parkeren en leefbaarheid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie