!
Afbeelding
Foto: Pixabay

Zandlaan ongeschikt als woonfunctie

23 augustus 2021 om 17:29 Algemeen

Harderwijk - De locatie Zandlaan in Harderwijk leent zich niet goed voor een woonfunctie. Dat wijst een onderzoek uit dat is uitgevoerd om de mogelijkheden te onderzoeken hier een woonwagenkampje te vestigen. Desondanks wordt de locatie meegenomen in het onderzoek naar geschikte locaties voor de vestiging van standplaatsen.

Wijnand Kooijmans

Dat blijkt uit het antwoord op vragen van de fracties van SGP en PvdA zoals deze eerder zijn gesteld in de commissie Beleid Algemeen. Aanleiding was dat voor de zomer de raad een voorstel zou ontvangen maar dit steeds vooruit wordt geschoven. Bewoners spreken van vertragend werken door de gemeente.

Door het college van burgemeester en wethouders wordt aangevoerd dat er hard is gewerkt aan een vooruitstrevend toewijzingssysteem. Onder meer voor de ingewikkelde toewijzing van huurstandplaatsen met daarop koopwoonwagens. Via een systeem van ‘gereserveerde mantelzorg’ kan de eigenaar een familielid aanwijzen als mantelzorger. Na zijn overlijden mag de mantelzorger in de woonwagen blijven wonen. Harderwijk is de derde gemeente in Nederland die overweegt dit systeem in te voeren.

Omdat het nieuwe toewijzingsbeleid een geheel nieuwe koers kan inluiden is besloten eerst een pilot te houden om de regels in de praktijk te toetsen. Deze loopt momenteel. De Zandlaan leent zich niet goed voor een woonfunctie omdat het terrein ligt ingeklemd tussen rijksweg A28, de N302 en de spoorlijn Amersfoort-Zwolle. Wonen is, ondanks de hoge geluidsbelasting, niet absoluut onmogelijk maar er zijn wel dure voorzieningen nodig om een veilig en gezond woonklimaat te creëren.

Ten aanzien van de kritiek zegt het college dat het in de praktijk mogelijk is soms zaken te overleggen zonder de privacywet te overtreden. Dat geldt bijvoorbeeld voor de wens van de belangenorganisatie van de woonwagenbewoners een standplaats door te geven in de familie. Dat is strijdig met de wet- en regelgeving voor woningcorporaties. Een creatieve oplossing en de genoemde ‘gereserveerde mantelzorg’ was nodig om uitvoering te geven aan die wens.

Volgens het college is het van meet af aan de insteek geweest om een systeem op te tuigen dat aansluit bij de wensen en behoeften vanuit de woonwagengemeenschap. De opgestelde regels bieden wat hen betreft veel ruimte voor het leven in familieverband. Daarnaast heeft de belangenvereniging een grotere rol gekregen in de toewijzing van woonwagens en standplaatsen en is er ruimte voor maatwerk.

Niet alle wensen konden echter worden ingewilligd. Het college stelt dat dit niet altijd op begrip kon rekenen van het bestuur van de belangenvereniging en dat een aantal keren de emoties hoog zijn opgelopen. Maar tot nu toe is altijd een oplossing gevonden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie