!
Afbeelding
Foto:

Ruis op overleg woonwagenbewoners

23 juli 2021 om 17:17 Algemeen

Harderwijk - Indien er sprake is van ruis met de woonwagenbewoners over onder meer het toewijzingsbeleid dan betreurt wethouder Jeroen de Jong dat zeer. Zeker omdat er naar zijn mening goed overleg plaats vindt met de belangenvereniging van woonwagenbewoners die de belangen van hen behartigd. Hij wil dan ook alles in het geval stellen de verhoudingen weer te verbeteren.

Wijnand Kooijmans

De Jong kwam tot zijn uitspraken naar aanleiding van vragen van Wilco Bos (PvdA) die hij stelde, mede namens de SGP. Die wijst erop dat het toewijzingsbeleid van woonwagens voor de zomer naar de gemeenteraad zou toekomen. Hij wil weten wat de reden is dat beleid wordt doorgeschoven.

Maar ook heeft hij, evenals Jan van Panhuis (SGP) signalen gehoord dat het niet lukt met de bewoners van de kampen in gesprek te komen. Onder meer is hun verwijt dat de gemeente weigert gespreksverslagen van de besprekingen te maken.

Volgens De Jong spelen er zeker emoties maar hij is ervan overtuigd dat de gesprekken met de vereniging van woonwagenbewoners goed verlopen. Ook al willen die graag de uitvoering van de plannen sneller zien gerealiseerd.

Rond het gebied van het woonwagenpark De Zandkamp zijn, zo zegt de wethouder goede stappen gezet. Wel vinden er nog gesprekken plaats wat daar kan. Beseft moet worden, zo zegt de wethouder, dat niet iedere betrokkene zijn of haar zin kan krijgen. Soms spelen er ook juridische regels die moeten worden nageleefd.

Ontwikkelingen aan de Zandkamp zijn wel mogelijk maar alleen tegen flinke investeringen van de zijde van de gemeente. Hierbij speelt een rol dat de gemeente geen directe grip heeft op deze locatie omdat veel gronden eigendom zijn van andere partijen. Gekeken wordt wat wel en niet mogelijk is op deze locatie. Daarbij moet ook Uwoon worden betrokken omdat de woningbouwcorporatie alle 56 standplaatsen in de gemeente Harderwijk in eigendom heeft.

Toezending van de gespreksverslag voegt op dit moment weinig toe, zo zegt de wethouder. Mede omdat alle documenten met de leden van de werkgroep worden gedeeld en daarin terug is te vinden welke onderwerpen tijdens de gesprekken aan bod zijn geweest. Indien de verhoudingen zijn verstoord moet deze wat betreft de wethouder zo snel mogelijk worden hersteld.

Bos vindt dat er sprake is van afstand naar de bewoners toe. Maar De Jong betwijfeld of de visie van Bos wel de juiste is. Op dit moment loopt er een pilot waarbij Uwoon van de gemeente Harderwijk toestemming heeft voor maximaal vier woonwagenstandplaatsen af te wijken van de reguliere toewijzingsregels.

De nieuwe regels die zijn opgesteld geven meer ruimte aan leven in familieverband. Op dit moment zijn er vier vrije standplaatsen, verspreid over drie woonwagenlocaties. Daar wordt ervaring opgedaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie